ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

MP kraftsamlar för ny flyktingpolitik

  • Åsa Romsons parti samlar krafterna. Foto: TT

Miljöpartiet laddar för en ny helomvändning av flyktingpolitiken.
På lördagen samlas mer än 360 miljöpartister från hela landet. Målet är att fler asylsökande ska få en fristad i Sverige.

Höstens dramatiska omläggning av svensk flyktingpolitik har skakat om Miljöpartiet i grunden. På lördagen träffas drygt 360 miljöpartister i Malmö, Västerås och Härnösand för att diskutera hur partiet ska gå vidare.

Di har talat med en rad tunga kommunalråd som är djupt besvikna över förra årets flyktinguppgörelse med Socialdemokraterna.

Samtidigt laddar de nu för att hitta nya vägar för att återupprätta den gamla, generösa migrationspolitiken. Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholm, anser att Sverige ska ta emot så många flyktingar som det bara går.

”Människor flyr från fruktansvärda omständigheter, då måste vi som land göra allt vi kan för att välkomna dem”, säger hon.

Enligt Åsa Lindhagen behövs ett batteri av åtgärder för att stärka det svenska flyktingmottagandet. Regeringens åtstramningar ligger väldigt långt från den politik Miljöpartiet står för, fastslår hon.

”Då är det klart att det finns en gemensam ambition i partiet att vi ska jobba för att ställa om Sverige”, säger hon.

Migrationsfrågan har redan orsakat en stor spricka mellan S och MP. Men enligt Sara Richert, kommunalråd i Örebro, handlar det inte bara om att stå emot nya åtstramningar.

För att regeringssamarbetet ska hålla på sikt måste Socialdemokraterna ansluta sig till Miljöpartiets generösa flyktinglinje, tror hon.

”Vi kommer att få se mycket större flyktingströmmar globalt än det här. I min värld är det här bara början”, säger hon.

När flyktingsituationen var som mest akut i höstas och regeringen valde att dra i nödbromsen sökte mer än 10.000 personer asyl i Sverige varje vecka.
Sara Richert anser att kapaciteten måste byggas ut så att vi kan klara en liknande situation framöver. Hon vill inte sätta någon övre gräns för mottagandet.

”Hur skulle man kunna sätta en sådan gräns? Allt beror på hur man rustar och riggar samhället. När vet man att en gräns är nådd, vid 200.000 eller 250.000?, säger hon.

Det som gör skärpningen av migrationspolitiken extra smärtsam för många miljöpartister är att den sker samtidigt som situationen i Syrien blir allt mer akut.

Magnus Edström, kommunalråd i Västerås, hoppas att partiet redan i helgen ska komma fram till nya idéer och förslag som gör att flyktingmottagandet kan öka.

Han tror inte att MP kan gå med på några ytterligare åtstramningar.

”Det har varit ansträngande för oss att gå med på den här uppgörelsen. Att ta det ytterligare ett snäpp tror jag skulle vara oerhört svårt”, säger han.

Även om alla har olika ingångar finns ett gemensamt budskap från många av de miljöpartister som träffas i helgen. Nämligen att Sverige måste slå in på en ny väg.

”Det är väldigt viktigt att vi tittar framåt och ser hur vi kan jobba för att stärka vår kapacitet”, säger Amanda Lind, kommunalråd i Härnösand.

”Vi måste ha beredskap för att kunna ta emot många människor på flykt, både nu och i framtiden.”

Tyck till