ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfven: "Risk för kaos" inom EU

Om EU:s länder inte enas om hur flyktingkrisen ska hanteras, kan en svår situation uppstå.
"Det är stor risk för kaos. Då kommer alla länder att skydda sitt", säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Statsministern var på fredagen i Göteborg, och gjorde bland annat ett besök på Volvo Cars bilfabrik i Torslanda. Vid en kort pressträff svarade han bland annat på frågor om flyktingsituationen i Europa.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos sade häromdagen att EU-ledarnas toppmöte med Turkiet den 7 mars blir helt avgörande för om flyktingfrågan kan lösas.

Stefan Löfven håller med om att det är ont om tid.

"Om vi nu får se en ökad ström från Turkiet till Grekland har vi ett reellt problem", säger han.

 

"Vi ser ju nu när olika länder vidtar sina åtgärder att det inte blir bra. Men om vi gjort det här tillsammans, då hade vi klarat det", säger Stefan Löfven.

Vadhänder om EU:s länder inte kommer överens?

"Det är stor risk för kaos. Då kommer alla länder att skydda sitt. Vi vill ha en ordning där vi skyddar Schengens yttre gräns, i den meningen att vi har kontroll på in- och utflöde", säger Stefan Löfven.

"Det bästa vore om Turkiet, Libanon och Jordanien ges möjlighet att med stöd av EU se till att människor har det hyggligt bra där. Så kan vi komma överens om att ta över X antal, under ordnade former. Men dit är det en bit kvar."

Enligt statsministern förs nu diskussioner med andra EU-länder om hur ett framtida system för flyktingmottagning ska se ut. Han nämner Österrike, Tyskland, Finland och Nederländerna.

"Vi har några så kallade "like-mindeds". Sedan gäller det att bredda den gruppen vartefter", säger Stefan Löfven.

"Nu gäller det att få ordning på gränserna, på de så kallade "hotspots" som måste fungera, ett återvändande som fungerar, och inte minst en omfördelning inom EU."

Tyck till