ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kylan gav fest i handeln

  • Foto: TT

Handlarna har haft en raketstart på året. Sporthandlarna jublar över att kylan och snön äntligen kom.

Försäljningen i detaljhandeln ökade med 4 procent i januari, jämfört med samma månad i fjol. Det visar statistik från SCB och HUI Research som beräknar att handeln omsatte 54,1 miljarder kronor under januari.

”Januari är tillsammans med februari detaljhandelns försäljningsmässigt svagaste månader”, kommenterar Andreas Svensson på HUI Research siffrorna.

När dagligvaruhandeln ökade med 1,9 procent rusade konsumenterna till sällanköpsvaruhandeln som ökade med 5,6 procent. Allra bäst gick det för sporthandlarna som är lika väderberoende som bönderna.

Snö och kyla slog till över stora delar av Sverige i januari, vilket gjorde sporthandelns försäljning ökade med hela 15 procent jämfört med i fjol.

Bygghandeln fortsätter gå och försäljningsökningen i januari blev starka 6,9 procent. Sämst gick det för apoteken vars försäljning minskade med 3,6 procent.

Låga räntor och låg inflation parat med en stark arbetsmarknad gör att HUI Research spår att tillväxten i handeln blir 4 procent i år.

”Detaljhandeln har uppvisat tillväxt varje år sedan 1997 och för 2016 är prognosen att tillväxten fortsätter starkt, men att den inte riktigt når upp i 2015 års nivå”, kommenterar Andreas Svensson.

Tyck till