ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Konsultjätten varnar: Tiden rinner ut

  • BEKYMRAD. Björn Ivroth, vd för Evry, hävdar att svenska företag missar digitaliseringståget. Foto: John Petter Reinertsen

Sverige ligger efter i digitaliseringen och svenska företag måste öka tempot rejält för att inte slås ut helt.
Det anser it-konsulten Evry och flaggar samtidigt för en omfattande konsolidering av it-sektorn i Sverige.

”Jag känner starkt att alltför många agerar som haren som blir bländad och paralyserad av strålkastarna från en bil. I stället för att springa så snabbt som möjligt verkar många företag tro att de har gott om tid, när de i själva verket är på väg att bli överkörda”, säger Björn Ivroth, koncernchef på Evry, ett av Nordens största it-företag.

Di berättade nyligen om en ny rapport som visar att svenskt näringsliv ligger efter med digitaliseringen jämfört med en rad andra länder, till exempel Tyskland och Storbritannien, och att de digitala strategierna ofta är oklara eller förvirrade.

Jacob Wallenberg, ordförande för Investor, är en av flera tungviktare som har uttryckt oro för att svenska företag blir omsprungna.

”Jag delar den åsikten fullt ut. Den digitala transformationen kommer i raketfart i bransch efter bransch och som jag ser det handlar det i stor utsträckning om att man på den högsta nivån – både i styrelser och ledningar – måste engagera sig fullt ut”, säger Björn Ivroth.

”Mycket är faktiskt inte teknik, utan en fråga om inställning hos ledningen. Hur man omdefinierar sin värdekedja och sina processer blir avgörande för ta tillvara de enorma möjligheter som samtidigt öppnas.”

Evry är enligt egen uppgift den näst största it-konsulten i Norden. Och med riskkapitaljätten Apax som ny storägare är målet att flytta fram positionerna.

”Det gäller inte minst i Sverige, där marknaden för it-tjänster är värd över 200 miljarder kronor om året men fortfarande är väldigt fragmenterad. Vi vill vara ledande i den stora konsolidering som vi tror står för dörren”, säger Björn Ivroth, som öppnar för företagsköp.

Ett viktigt led i offensiven är ett nytt partnerskap med amerikanska IBM som tar över bland annat stora delar av hårdvaran och Evrys tekniska plattform inklusive bland annat molntjänster. Värdet på kontraktet anges till 1 miljard dollar, motsvarande 8,4 miljarder kronor.

”Det är vår största affär hittills och otrolig viktig. Det pågår ett race inom digitaliseringen och genom att få tillgång till världens bästa teknikplattform får vi en stor konkurrensfördel och kan ännu bättre hjälpa svenska och nordiska företag och myndigheter att bli vinnare på den digitala revolutionen”, säger Björn Ivroth.

IBM välkomnar storaffären med Evry. Och den amerikanska it-jätten pekar på att digitaliseringen nu ställer helt nya krav på både den privata och offentliga sektorn.

”Alla måste vara aktiva och det gäller att agera snabbt. Uber och Airbnb visar att även små aktörer kan utmana också de mest framgångsrika affärsmodeller och etablerade storkoncerner även i global skala”, säger Matt Milton, ansvarig på IBM för partnerskapet med Evry.

Har du något råd till hur man kan bli en vinnare i framtiden?
”Det gäller att bättre utnyttja de enorma mängder data som de flesta aktörer har tillgång till och utnyttja dem mycket bättre för att skapa kundnytta.”

Tyck till