ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Infantino ny Fifa-president

Gianni Infantino blir ny ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa. Schweizaren vann valet i Zürich.

Gianni Infantino blev Fifas nya president med en majoritet av rösterna i den andra röstomgången på fredagskvällen. 

Som generalsekreterare för det europeiska fotbollsförbundet Uefa har 45-åringen jobbat nära den skandaltyngde och numera avstängde UEFA-presidenten Michel Platini. Infantino har själv hållit en låg profil när skandalerna kring Platini och den tidigare Fifapresidenten Sepp Blatter rullats upp. Bland annat har han vägrat att öppet kritisera Blatter och inte stängt dörren för att den numera avstängde presidenten på sikt skulle kunna få en hederstitel inom Fifa.

Under sin kampanj har han bland annat lovat att utöka antalet länder som får tävla i VM från dagens 32 till 40 och skjuta till mer pengar från Fifa till medlemsnationerna. Det svenska fotbollsförbundet har stött Infantino under kampanjen tillsammans med flera andra europeiska förbund.

Sitt italienskklingande namn till trots är Gianni Infantino från Schweiz, där han bland annat studerat juridik. I fotbollssammanhang har han istället blivit känd i rollen som ansvarig för lottningar till olika stora mästerskap.