ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Friande av SD-ledamot överklagas

  • Foto: TT
Åklagaren överklagar tingsrättens friande dom gällande Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen. Men bara i frågan om bokföringsbrott, delen om skattebrott tas inte upp igen.

När vice chefsåklagare Jakob Holmberg vid Ekobrottsmyndigheten lämnar in sin överklagan mildrar han till brottsrubriceringen till enbart bokföringsbrott, från grovt sådant inför förhandlingen i tingsrätten.

"Jag nöjer mig med att man prövar för brott enligt normalgraden. Det kan få viss betydelse för strafflängd", säger Holmberg till TT.

Han överklagar även delen om företagsbot för SD-bolaget Samtid&Framtid, det bolag som är centralt i målet och där Kinnunen satt som ende styrelseledamot.

Den friande domen för Kinnunen gällande grovt skattebrott får stå kvar. Så även utslaget för den medåtalade, som skulle sköta bokföringen. Han dömdes för medhjälp till bokföringsbrott.

Jakob Holmberg åberopar delvis nya uppgifter som ett skäl till överklagan. Det handlar om mejltrafik mellan Kinnunen och en ekonomiansvarig angående brister i Samtid&Framtids bokföring.

"Enligt de uppgifter som framkommer i mejltrafiken ska han (Kinnunen) han ha gjorts uppmärksam på att bokföringen kanske inte sköts i bolaget", säger Holmberg som menar att Kinnunen då hade ett ansvar att agera, ett ansvar som han inte tog.

Martin Kinnunen säger att han inte är oroad av överklagan.

"Det finns inga grova brott kvar, det är en helt annan dignitet nu. Åklagaren sänker ribban betänkligt, jag kan inte se att hovrätten skulle göra en annan bedömning än tingsrätten", säger Kinnunen till TT.

Kinnunen säger att han inte sett några mejl som skulle kunna vara de som åklagaren tänker ta upp nu.

"Jag har inte sett några sådana mejl. Jag kan inte se att det finns något av substans som tillkommer i den här prövningen."

Tyck till