ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Europabörser: Stimulanshopp lyfte

De Europeiska marknadsplatserna stängde fredagen tydligt på plus, i spåren av stigande oljepris och visst stimulanshopp.

Vid 17.30 noterades Euro Stoxx 50-index 1,8 procent högre och franska CAC 40 var upp 1,6 procent. Tyska DAX steg 2 procent vilket betyder att indexet klättrat 1,5 procent under veckan som varit mycket volatil.

Brentoljan steg 3 procent efter en lika stor uppgång föregående session, vilket hjälpte den breda marknaden. Enligt Commerzbank ska flera stora amerikanska skifferoljeproducenter dra ner på sina investeringar under 2016, vilket kan minska utbudet.

Inom Stoxx Europe 600 var energisektorn den överlägsna vinnaren, Tullow Oil rusade 11 procent och tungviktaren Shell 4 procent.

På statistikfronten inkom tysk inflationsdata under konsensus vilket även gällde för konsumentpriserna i Frankrike och Spanien. Enligt Bloomberg stärkte det tron hos investerare att ECB kan komma att leverera mer stimulanser, vilket gav bränsle till börsen.

Avslutningsvis föll Royal Bank of Scotland 7 procent på beskedet att det förmodligen dröjer länge innan banken kan återuppta utdelningen igen.

Tyck till