ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Efter rot- och rutkapningen vill fler anlita svart

  • Foto: TT

Regeringens beslut att skära ned på rot- och rutavdragen gör att allt fler är beredda att betala för svart arbetskraft. Det visar en färsk undersökning från Demoskop.

Vid årsskiftet infördes nya regler för rot- och rutavdragen. Rotavdraget sänktes till max 30 procent av arbetskostnaden och det maximala avdraget för rutarbete halverades. 

Åtgärden tycks redan ha gett avtryck i svenskarnas inställning till svartjobb. En ny undersökning från Demoskop visar att vi nu är mer positiva till att anlita svart arbetskraft än i fjol. Detta redan en månad efter att rot- och rutreglerna ändrats.

Demoskop kartlägger årligen hur svenskarnas attityder till svartjobb förändrats. Mellan 2002 och 2008 kunde en majoritet, 56 procent, tänka sig att anlita svart arbetskraft.

Runt 2008, när den tidigare regeringen höjde beloppsnivån för rotavdraget, började attityderna förändras. År 2013 var andelen nere på 35 procent. I år är det alltså dags för ett nytt trendbrott då andelen som ställer sig positiva har ökat med 5 procentenheter.

”Rut och rot är utan tvekan en bidragande orsak. Förändringen är dessutom tydlig över i stort sett alla samhällsgrupper och skillnaden är statistiskt signifikant”, säger Demoskops vd Anders Lindholm.

De som är mest benägna att anlita svart arbetskraft är, precis som tidigare, höginkomsttagare. En typisk köpare av svarta tjänster är en man mellan 30 -49 år, villaägare och boende i Mellan- eller Sydsverige.

Är det fler som kan tänka sig att själva jobba svart?

”Ett ökat utbud av svart arbetskraft hänger ihop med om det finns någon marknad. Och det ser det ju ut som att det åter börjar göra” säger Anders Lindholm och fortsätter:

”Migrationsfrågan skakar om systemet lite. Att ha en stor grupp som står utanför arbetsmarknaden ökar incitamenten att erbjuda sina tjänster svart.”

Demoskops undersökning utförs på uppdrag av Skatteverket och bygger på intervjuer med 6 195 personer.

FAKTA: 40 procent är för svart arbetskraft

Kan du tänka dig att anlita svart arbetskraft om du inte får någon påföljd?

Ja 40 % (2002: 56 % 2013: 35 %)

Kan du tänka dig att jobba svart om du inte får någon påföljd?

Ja 33  % (2002: 48 % 2013: 30 %)

Tyck till