ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Striden om löntagarfonderna

  • Olof Palme Foto: TT

30 år efter att Olof Palme mördades är han en lika kontroversiell figur som under sin livsstil. Den ideologiska striden mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna vässades i kampen om löntagarfonderna.

Det råder knappast brist på kontroversiella reformer under Olof Palmes bägge regeringar. Under hans första tid som statsminister infördes priskontroller för att få bukt med inflationen. Efter den första oljekrisen 1973 lade Palmeregeringen gasen i den finanspolitiska botten.

När han återkom som statsminister i början av 1980-talet drämde Olof Palme och hans finansminister Kjell-Olof Feldt till med den så kallade superdevalveringen 1982. Värdet på kronan skrevs ner med hela 16 procent. Senare skulle han också förändra den svenska ekonomin i grunden genom att avreglera finansmarknaderna 1985.

Olof Palme behövde inte sitta i regering för att ställa till dramatik i den ekonomiska politiken. ”Underbara natten”, Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet och Folkpartiet om marginalskatterna under Torbjörn Fälldins andra regering, var nog för att utlösa en regeringskris 1981.

Ingenting har dock fått samma legendariska status som striden om löntagarfonderna, den LO-initierade reform som var nog för att driva Ikea, Tetrapak och H&M ur landet.

Det börjar 1975 när LO-ekonomen Rudolf Meidner lägger fram det första förslaget om hur lönepolitikens problem skulle lösas. Enligt den solidariska lönemodellen avstår anställda på de mer framgångsrika företagen från höga löneökningar för att de i företag med lägre produktivitet skulle kunna får mer. I fackets mening resulterade det i övervinster för de företag som gynnades.

Olof Palme och hans finansminister Kjell-Olof Feldt tycks inte veta vad som pågått i LO-borgen. Förslaget som klubbas på LO-kongressen 1976 innebar att 20 procent av företagens vinster ska placeras som aktier i löntagarfonder genom riktade fondemissioner. Rudolf Meidner är tydlig: enligt marxistisk teori måste ägandet i samhället förändras och kapitalägarnas makt berövas.

Socialdemokraterna förlorar valet 1976. Sverige får sin första borgerliga regering sedan 1930-talet. Det finns gott om syndabockar till valförlusten – ett av de mer kända kanske Astrid Lindgrens saga om Pomperipossa och de höga marginalskatterna som publiceras i Expressen – men klart är att löntagarfonderna blir en stridsfråga under valkampanjen, om än i skuggan av kärnkraften.

Nu blir det bråttom. Kjell-Olof Feldt får i uppgift att se över förslaget. Varken han eller Olof Palme tycks ha varit särskilt förtjusta i LO:s planer. Sossarnas förslag om en alternativ metod, att ge fackförbunden rätt till hälften av platserna i företagens styrelser, ratades av LO.

Sina egna tvivel till trots är Olof Palme besluten om att driva igenom reformen.

”Det är ett helvete, men ett helvete vi måste igenom”, ska han ha sagt i det mäktiga verkställande utskottet.

När beslutet väl fattas på partikongressen 1982 är åtminstone de socialdemokratiska ombudsmännen nöjda.

”De reste sig, höll varandras händer upplyfte och sjöng unisont Internationalen”, som författaren Rolf Englund uttryckte det i sin bok Rosornas Krig.

Senare samma år vinner Socialdemokraterna valet igen med stöd av Vänsterpartiet. Löntagarfonderna klubbas igenom i riksdagen i en något modifierad form 1983 till ljudet av stora protester från näringslivet.

Det dröjer bara fem år innan moderaten Carl Bildt sitter på statsministerposten. Han avskaffar löntagarfonderna direkt. Pengarna delas ut till pensionssystemet genom Sjätte AP-fonden, en kulturstiftelse och tre forskningsstiftelser.

Samma vecka som Olof Palme blir skjuten vid Sveavägen 1986 hinner hans regering med en sista kontroversiell ekonomisk reform. Den så kallade valpskatten, en omsättningsskatt på aktier, dubblas från 1 till 2 procent. Börsen faller 5,5 procent torsdagen den 27 februari.

Dagen därpå skjuts Olof Palme när är på väg hem från biografen Grand tillsammans med sin hustru. 30 år senare spekuleras det fortfarande om vem som mördade statsministern. Var det Christer Pettersson, mannen som fälldes i tingsrätten men senare friades, eller något av de otaliga spår som stötts och blötts?

En av de mindre kändes misstänkta var en man som ska ha varit mycket lik Christer Pettersson. Han bodde i närheten av området där Palme sköts, ägde en revolver av samma fabrikat som det förmodade mordvapnet och erkände gärna att han inte hyste några varma känslor för Palme. I börsraset som följde den höjda aktieskatten ska han ha förlorat stort i börsraset dagen innan Olof Palme mördades.

Källor: Dagens Nyheter, Rosornas krig av Rolf Englund, Expressen, Aftonbladet, Wikipedia.

Tyck till