ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Förtrycket har ökat med Rouhani

  • En valaffisch med bild på Irans president Hassan Rouhani i Teheran. Foto: Vahid Salemi

I går hölls val till parlamentet och det så kallade Expertrådet i Iran. Den, enligt västmedier, reformvänlige Hassan Rouhani leder en regim som i större omfattning än tidigare kränker mänskliga rättigheter, skriver Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD).

Att Iran är på väg att reformeras i takt med att omvärldens sanktioner mot landet hävs håller på att bli en etablerad sanning i den europeiska debatten.

När Irans medborgare under fredagen gick till valurnorna för att rösta i vad regimen beskriver som öppna och demokratiska val finns det anledning att påminna om hur situationen verkligen ser ut.

Iran är alltjämt en brutal diktatur med allt vad det innebär av trakasserier, tortyr och avrättningar av oliktänkande. Press- och yttrandefriheten är starkt begränsad, rättssäkerheten obefintlig och de politiska valen stenhårt kontrollerade.

Det är svårt att i något avseende se gårdagens val som giltigt eller legitimt. Demokratiska val innebär att medborgarna är fria att själva välja vilka kandidater eller partier de vill stödja.

Kandidaterna i Iran har valts ut och godkänts av det strängt religiösa Väktarrådet som består av hårdföra mullor med direkt koppling till Irans andlige ledare, ayatolla Khamenei.

Faktum är att ayatollorna inför valet diskvalificerade över hälften av de 12 000 personer som ansökt om att få kandidera. Hårdast drabbade av denna gallring är de kandidater som i något avseende betraktas som reforminriktade.

Nära nog samtliga av dessa har stoppats vilket gör att många regioner i landet står utan kandidater som verkar för någon form av förändring.

För företag som vill investera i den islamiska republiken, för medier och beslutsfattare är det angeläget att inse att utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter går åt fullständigt fel håll – även under president Hassan Rouhani.

Faktum är att den, enligt västmedier, reformvänlige Hassan Rouhani leder en regim som i större omfattning än tidigare kränker mänskliga rättigheter.

Nyligen beskrev Amnesty International i en rapport hur situationen i Iran allvarligt har försämrats, hur antalet avrättningar ökar och hur det saknas tecken på förändring till det bättre.

Parallellt med förtrycket av den egna befolkningen försöker den iranska regimen på olika sätt att öka sitt politiska inflytande i regionen.

I Syrien och Jemen pågår krig via ombud mellan Iran och Saudiarabien och tusentals oskyldiga är i dag på flykt undan den iranska militärens attacker.

Samtidigt fortsätter diktaturregimen i Teheran att finansiera och beväpna ökända terrororganisationer som Hamas och Hizbollah. USA:s utrikesminister John Kerry medgav nyligen att hävandet av västvärldens sanktioner med stor sannolikhet innebär att Iran kommer att öka sitt stöd till olika terrorgrupper.

Detta sker i syfte att stärka den egna maktpositionen, men också för att komma åt, försvaga och på sikt utplåna staten Israel.

Sedan revolutionen 1979 har Iran aktivt bidragit och gett stöd till krigföring, politiskt våld och terrorism i en redan instabil region. Utan att älta det faktum att USA och EU genom kärnprogramavtalet nyligen legitimerar den islamiska republiken som en av västvärlden accepterad förhandlingspart, är det dystert att detta avtal ingicks utan motkrav på vare sig demokratiska reformer eller respekt för värderingar om människovärde och mänskliga rättigheter.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström betraktar Iranavtalet som ”en seger för diplomatin”, men talar tyst om den allt mörkare utvecklingen i Iran. Det är en tystnad som talar hela vägen till Teheran och som dessvärre sänder helt fel signaler. Avrättningarna, tortyren och förföljelsen kan fortsätta utan några kostnader för Hassan Rouhani och hans regim.

All politisk anständighet bjuder att Sverige och EU tydligt kopplar relationerna med Iran till respekt för grundläggande mänskliga rättigheter.

Utan ett stopp för finansieringen av våld och terror hör Iran inte hemma i kretsen av länder som Europa kan och vill samarbeta med.

Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD)

Tyck till