ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De tar över Wallenbergfamiljen

  • Jacob Wallenberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Sex arvtagare, varav fyra kvinnor, lyfts fram som arvtagare när familjen Wallenberg ska generationsväxla. Det skriver nyhetsmagasinet Fokus.

Sedan Peter Wallenberg gick bort i fjol styrs Wallenbergarnas av tre personer: Peter ”Poker” Wallenberg, Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg.

Sex stycken personer har nu lyfts fram som arvtagare. De har valts in som suppleanter till styrelserna i flera av de stiftelser som kontrollerar Wallenbergimperiet, skriver Fokus.

De sex stycken som valts ut, alla runt 30 år, är Lovisa Wallenberg, dotter till Jacob Wallenberg, Marc och Elsa Wallenberg, som är Marcus Wallenberg två äldsta barn, Martina Wallenberg, dotter till Marcus Wallenberg bortgångne bror Axel Wallenberg. Även Stéphanie Gandet och Philippe Gandet, som är barn till Jacob Wallenbergs Peter ”Poker” Wallenbergs syster Andrea Gandet, ingår i den utvalda skaran.

Fyra av de sex arvtagarna är kvinnor efter att Wallenbergarnas affärsimperium i över 160 år styrts av män. Det är dock inte omöjligt att andra Wallenbergare i framtiden kommer att lyftas upp, skriver Fokus.

Syftet med att välja in de unga Wallenbergarna som suppleanter är att de ska ”få en chans att lära sig mer om stiftelsernas arbete och styrelsearbete”, skriver Oscar Stege Unger, informationschef på stiftelserna, i ett mejl till Fokus.

De största Wallenbergstiftelserna är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalias Wallenbergs Minnesfond. De stiftelserna kontrollerar Wallenbergarnas privata ägarbolag FAM.

Peter ”Poker” Wallenberg uttalade sig nyligen på ett evenemang som anordnades av nätmäklaren Nordnet där han resonerade kring vilka i familjen som skulle kunna ta över så småningom och fick en direkt fråga om han redan nu såg vilka de personerna kunde vara.

”Nej”, svarade Peter ”Poker” Wallenberg då.

”Det finns ingen i dag som har sagt eller som agerar på ett sätt som gör att det är tydligt”, utvecklade han sedan sitt svar med.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till