ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Uppgång efter rapporter

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen, efter att en strid ström av nyheter från mindre bolag forsat in under morgonen.

Strax efter klockan 10 hade OMXS30 stigit 0,9 procent till 1.374. Även på andra håll i Europa steg börserna: DAX i Frankfurt var upp 2,4 procent, CAC40 i Paris lyfte 2 procent och FTSE100 i London 1,2 procent.

Oljepriset backade ett par tiondels procent på morgonen, men var ändå på väg mot den bästa veckan på flera månader. Olja fanns också bland de sektorer som gick bäst på börsen, tillsammans med råvaror och dagligvaror. SSAB lyfte 2,6 procent och gick bäst i OMXS30, medan Boliden var upp 1,9 procent.

Inte mindre än tre så kallade placings av aktier har gjorts sedan torsdagen: i aktierna Tobii, Coor och Eltel. Samtliga aktier backade efter detta - Tobii med 2,5 procent till 58:25 kronor, Coor med 4,5 procent till 36:30 kronor och Eltel med 5 procent till 80:50 kronor.

Sobi överträffade resultatförväntningarna i det gångna kvartalet, med ett ebita-resultat på 90 miljoner kronor att jämföra med ett väntat resultat på 41,9 miljoner enligt SME Direkt. Aktien backade trots det 2,2 procent.

Att Sobi blir av med sin styrelseordförande Bo Jesper Hansen ska enligt bolaget inte tolkas som att även vd Geoffrey McDonough är på väg bort. Någon utdelning är inte att vänta för de kommande två åren, sade vd också vid fredagens telefonkonferens.

Mycronic steg 1 procent efter att ha fått en order på ett maskritarsystem värt 12-16 miljoner dollar. Systemet är beräknat att levereras till en kund i Asien under andra kvartalet 2017.

Precise Biometrics har fått en USA-order på Tactivo. Värdet är 975.000 kronor och den intäktsförs under första kvartalet 2016. Aktien var upp 0,6 procent.

Transcom steg 2,2 procent efter att ha sålt CMS Danmark för ett aktievärde på 13 miljoner euro. Transaktionen förväntas slutföras i mars 2016.

Fastighetsbolaget D Carnegie ökade nettoresultatet till 734 miljoner kronor (142) för det fjärde kvartalet, sedan värdeförändringar av fastigheter uppgått till 867 miljoner i kvartalet (200). Bolaget renoverade 524 lägenheter 2015, vilket överträffade målet om att renovera minst 500 lägenheter. Aktien steg 3,5 procent.

Bostadsbyggaren Besqab steg 3,2 procent. Bolagets nettoresultat ökade till 92,3 miljoner kronor för fjärde kvartalet (27,0) och rörelsemarginalen steg till 23,8 procent (11,3).

 Black Earth Farming gick med vinst under det fjärde kvartalet - nettoresultatet blev 7,4 miljoner dollar, att jämföra med -8,5 miljoner motsvarande period föregående år. Depåbeviset steg med drygt 9 procent.

Scandi Standard-aktien steg 0,9 procent. Bolagets resultat för det fjärde kvartalet försämrades till 28,1 miljoner kronor (42,9), men Scandi Standard höjer utdelningen till 1:80 kronor från tidigare 1:30.

Black Pearl har uppdaterat den guidning för 2016 som gavs i december i fjol, på grund av lägre råoljepris. Capex-prognosen är nu 10-15 miljoner kanadadollar mot tidigare 15-20 miljoner. Intäkter från verksamheten var initialt budgeterade att bli mellan 35 och 40 miljoner kanadadollar men bedöms nu bli 5-10 miljoner. Depåbeviset backade 1,4 procent.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till