ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Upp för råvaror och olja

Stockholmsbörsen steg under fredagen i en strid ström av rapporter från mindre bolag.

Klockan 13.40 hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,4 procent till nivån 1.367. Börserna i Frankfurt och Paris var upp närmare 1,6 procent, London 1,0 procent.

Även oljan visade plus 1,7 procent, uppemot 36 dollar fatet för Brent, som jagar årsbästa men fortfarande har långt kvar till platån kring 110 dollar från 2014. Olja och råvaror var enda sektorer nära 3 procent upp i Europa. Boliden stod stundtals i en klass för sig bland de största bolagen i Stockholm, men bromsade till plus 2,3 procent passerad marginellt av Electrolux.

Storägare i Tobii, Coor och Eltel har minskat sina innehav genom så kallade placings av aktier till viss rabatt. Samtliga aktier backade efter detta närmare 5 procent - Tobii till 57:00 kronor, Coor till 36:20 kronor och Eltel till 81:00 kronor.

Sobi överträffade resultatförväntningarna i det gångna kvartalet, med ett ebita-resultat på 90 miljoner kronor att jämföra med ett väntat resultat på 42 miljoner enligt SME Direkt. Men aktien backade 3 procent på en svag resultatprognos utan utsikt till utdelning för de närmaste två åren. EU-myndigheten EMA gav Sobis blödarsjukaprojekt en positiv rekommendation inför marknadsgodkännande - utan att rubba kursen.

Att Sobi blir av med sin styrelseordförande Bo Jesper Hansen ska inte tolkas som att även vd Geoffrey McDonough är på väg bort, uppgav vd själv.
Mycronic steg 0,4 procent efter att ha fått en order på ett maskritarsystem värt 12-16 miljoner dollar. Systemet är beräknat att levereras till en kund i Asien under andra kvartalet 2017.
Precise Biometrics har fått en USA-order på smartkortsläsaren Tactivo med närmare 1 miljon kronor att vänta i första kvartalet. Aktien var upp 1 procent.
Transcom steg 1,5 procent efter att ha avyttrat CMS Danmark för ett aktievärde på 13 miljoner euro. Transaktionen ska vara avslutad i mars.

Fastighetsbolaget D Carnegie  ökade nettoresultatet till 734 (142) miljoner kronor med värdeförändringar i fastigheter på 867 (200) miljoner i det fjärde kvartalet (jämfört med motsvarande period föregående år). Bolaget renoverade 524 lägenheter 2015, mer än målet 500 lägenheter. Aktien steg 2,3 procent.
Bostadsbyggaren Besqab avancerade 3,2 procent. Bolagets nettoresultat ökade till 92 (27) miljoner kronor för fjärde kvartalet och rörelsemarginalen steg till 24 (11) procent.

Trots svårigheter att landa fjärrstyrda helikoptrar till sjöss ser Cybaero inga ytterligare förseningar inför leveransstart nu under början av året till två statliga storkunder i Kina. Med ett rörelseresultat på -42 (-24) miljoner kronor ska likviditeten räcka till senare delen av året. Nya lån och emissioner kan bli aktuellt. Aktien handlades ned 12 procent.

Black Earth Farming gick med vinst under det fjärde kvartalet. Nettoresultatet blev 7,4 miljoner dollar, att jämföra med förlust 8,5 miljoner motsvarande period föregående år. Depåbeviset steg med närmare 5 procent.
Scandi Standard-aktien steg 0,9 procent. Bolagets resultat för det fjärde kvartalet försämrades till 28 (43) miljoner kronor, men Scandi Standard höjer utdelningen till 1:80 kronor från tidigare 1:30.

Black Pearl har uppdaterat den guidning för 2016 som gavs i december i fjol, på grund av lägre råoljepris. Capex-prognosen är nu 10-15 miljoner Kanadadollar mot tidigare 15-20 miljoner. Intäkter från verksamheten var initialt budgeterade att bli mellan 35 och 40 miljoner Kanadadollar men bedöms nu bli 5-10 miljoner. Depåbeviset backade 1,4 procent.

Tyck till