1515

Börsen: Öppning uppåt väntas

Stockholmsbörsen väntas börja veckans sista handelsdag med stigande kurser.

Omkring klockan 8.30 var terminerna för tyska DAX och franska CAC40 upp 1,4 respektive 1,1 procent, medan terminen för brittiska FTSE100 var 0,8 procent högre. Förhandeln hos IG indikerade en öppning uppåt med 1 procent för OMXS30.

Oljepriset backade ett par tiondels procent på morgonen, men var ändå på väg mot den bästa veckan på flera månader.

Inte mindre än tre så kallade placings av aktier har gjorts sedan torsdagen: i aktierna Tobii, Coor och Eltel.

 

Nyheter:

* Carnegie och ABG inledde på torsdagskvällen en placing av aktier i ögonsensorbolaget Tobii. 8,1 miljoner aktier såldes. Ingen kurs nämndes i morgonens pressmeddelande men enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar ska den ha varit 54 kronor. På torsdagen stängde Tobii på 59:75.

 

* Cirka 9,4 miljoner aktier i Eltel har sålts av private equity-bolaget 3i och BNP Paribas till kursen 80:50 kronor. Eltel stängde på torsdagen på 84:75 kronor.

 

* Storägaren Cinven har sålt 21 miljoner aktier i Coor, motsvarande cirka 22 procent av aktierna i bolaget, till kursen 35 kronor. Coor stängde på 38 kronor på torsdagen.

 

* Mycronic har fått en order på ett maskritarsystem värt 12-16 miljoner dollar. Systemet är beräknat att levereras till en kund i Asien under andra kvartalet 2017.

 

* Precise Biometrics har fått en USA-order på Tactivo. Värdet är 975.000 kronor och den intäktsförs under första kvartalet 2016.

 

* Transcom säljer CMS Danmark för ett aktievärde på 13 miljoner euro. Transaktionen förväntas slutföras i mars 2016.

 

Rapporter:

* Sobi överträffade förväntningarna rejält i det gångna kvartalet. Bolaget redovisade ett ebita-resultat på 90 miljoner kronor, medan det väntade var ett resultat på 41,9 miljoner enligt SME Direkt. Bolaget spår intäkter på 4,3-4,5 miljarder kronor 2016.

 

* Fastighetsbolaget D Carnegie ökade nettoresultatet till 734 miljoner kronor (142) för det fjärde kvartalet, sedan värdeförändringar av fastigheter uppgått till 867 miljoner i kvartalet (200). Bolaget renoverade 524 lägenheter 2015, vilket överträffade målet om att renovera minst 500 lägenheter.

 

* Bostadsbyggaren Besqabs nettoresultat ökade till 92,3 miljoner kronor för fjärde kvartalet (27,0). Rörelsemarginalen steg till 23,8 procent (11,3).

 

* Black Earth Farming gick med vinst under det fjärde kvartalet - nettoresultatet blev 7,4 miljoner dollar, att jämföra med -8,5 miljoner motsvarande period föregående år.

 

* Scandi Standards resultat för fjärde kvartalet försämrades till 28,1 miljoner kronor (42,9). Bolaget höjer dock utdelningen till 1:80 kronor, från tidigare 1:30.

 

* Black Pearl har uppdaterat den guidning för 2016 som gavs i december i fjol, på grund av lägre råoljepris. Capex-prognosen är nu 10-15 miljoner kanadadollar mot tidigare 15-20 miljoner. Intäkter från verksamheten var initialt budgeterade att bli mellan 35 och 40 miljoner kanadadollar men bedöms nu bli 5-10 miljoner.

Jämför aktiedepåer - hitta lägsta courtaget (Extern tjänst)


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?