ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankens tips: Köp Holmen och sälj SCA

  • Foto: Anders Wiklund / TT

Kursutvecklingen för Holmen och SCA, som båda har stora skogsinnehav, har det senaste året gått isär på ett sätt som ger stor uppsida i Holmen relativt SCA.

Det menar Pontus Wachtmeister, analytiker vid Erik Penser Bank, som därför rekommenderar investerare att köpa Holmen och sälja SCA i en så kallad pair trade.

"Beroende på hur mycket och på vilket sätt värdet i skogstillgångarna potentiellt synliggörs i SCA finns uppsida på 15-30 procent i Holmens aktie i det scenariot (att SCA delas upp; red:s anmärkning). Även i en relativvärdering och med hänsyn till andra dolda värden bör Holmen ha uppsida på 20 procent eller mer", säger han.

SCA:s uppgång förklaras till stor del av spekulationer om att bolaget vid årsstämman 2016 ska besluta om en uppdelning av verksamheten i en del med hygienprodukter och en del med skog och skogsindustri, i enlighet med den organisatoriska uppdelning som redan inletts, menar Pensers analytiker.

Därmed har mycket av vinsterna med en sådan åtgärd redan tagits ut i en högre aktiekurs, varför ett beslut i den riktningen riskerar att bli ett "klassiskt sell the fact", skriver banken i ett kundmejl på fredagen.

För Holmen gäller det motsatta; bolaget värderas lägre än börsen som helhet och aktien har inte gynnats av "skogs-caset".

"Med tanke på ägarbilden (båda har familjen Lundberg som stora ägare) bör dock marknaden mycket snabbt värdera in något liknande i Holmen, vilket kan ge betydande lyft", skriver banken.

Dessutom finns en risk att SCA gör marknaden besviken vad gäller uppdelning av bolaget, varnar Penser.

"Sannolikheten att ingenting händer i SCA i år finns och då lär marknaden sakna triggers i SCA. Samtidigt är Holmens balansräkning i bra skick relativt de senaste 10 åren, vilket kan ge upphov till spekulationer."

Även sett till direktavkastning ligger Holmen, med 3,3 procent, bättre till än SCA, som direktavkastar 2,3 procent, påpekar banken.

Erik Penser har ingen officiell rekommendation eller riktkurs för något av bolagen.

 

Graf: Indexerad kursutveckling SCA och Holmen 12 mån

 

 

 

 

 

 

Källa: Infront

Tyck till