ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Attendo mot rekordnivå

Vårdbolaget Attendos första resultatrapport som noterat bolag gjorde inte aktiemarknaden besviken. Rörelsevinsten steg under fjärde kvartalet med 41 procent före engångskostnader och omsättningen ökade med 11 procent till drygt 2,5 miljarder kronor.

Bakom den starka avslutningen på året ligger en ökad beläggning på vårdhemmen. På så sätt liknar Attendos verksamhet hotellens affärsmodell där en liten ökning i beläggningsgrad ger stora marginalvinster eftersom kostnadsmassan i mångt och mycket är fast.

Attendos vd Henrik Borelius säger i samband med rapporten att han ser goda möjligheter till fortsatt tillväxt under 2016. Detta trots att Attendo under det sista kvartalet förlorade vårdkontrakt om netto 130 miljoner kronor, vilket kommer att märkas i siffrorna senare i år.

Attendoaktien steg med 3 procent på rapporten till drygt 70 kronor och handlas därmed bara någon krona från kursrekordet från i december i fjol strax efter att Attendo börsnoterades. För helåret 2015 uppgick försäljningen till 9,8 miljarder kronor och rörelsevinsten landade på 933 miljoner kronor. Därmed utvecklas Attendo klart bättre än vad Di hade hoppats på i samband med att köprekommendationen vid börsnoteringen i slutet av november.

Attendoaktien börsnoterades till introduktionskursen 50 kronor och har sedan dess gått upp med 40 procent. Den har därmed utklassat Stockholmsbörsen som under samma period har backat med 10 procent.

I dag uppgår Attendos börsvärde till drygt 11 miljarder kronor. Lägger man på nettoskulden på 2,8 miljarder kronor värderas Attendo till ett företagsvärde i förhållande till rörelsevinsten (EV/EBITA) på knappt 14. Det är inte samma fyndvärdering som i samband med börsintroduktionen. Men det är tillräckligt attraktivt sett till Attendos vinstutveckling, tillväxten på vårdmarknaden och stabila intäktsmodell för att aktien ska behållas även efter den mycket goda kursutvecklingen sedan börsintroduktionen den 30 november. 

Tyck till