ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Sensys Gatso förbättrade resultatet

Sensys Gatso Group (tidigare Sensys Traffic), som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på 19,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015 (16,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:03 kronor (0:03).

Nettoomsättningen uppgick till 179 miljoner kronor (58,7).

Rörelseresultatet blev 21,4 miljoner kronor (20,5).

Styrelsen föreslår ingen utdelning för 2015.

Sensys Gatso ser en god potential för tillväxt i Mellanöstern under 2016 för marknaden för bolagets mer traditionella verksamhet, inom affärssegmentet Systemförsäljning. I Europa väntas marknaden vara relativt stabil, men här finns möjligheter för tillväxt i alla fall.

Det sade bolagets vd Torbjörn Sandberg vid torsdagens telefonkonferens.

"Marknaden i Europa växer inte i sig själv, men det finns emellertid många kontrakt som förnyas. Vi har med det nya bolaget möjlighet att ta många av dessa kontrakt, som ska förnyas, från konkurrenter", sade han.

Marknaderna i regionerna Apac (Asien och Stillahavsregionen) och Latinamerika består för närvarande av mindre kontrakt, men dessa marknader har potential att visa en snabb tillväxt under 2017.

Torbjörn Sandberg tog upp Japan som en marknad han tror kommer att växa, med tillägget att det är svårt att förutspå tidpunkten för när det kan ta fart där.

"Jag tror att vi förhoppningsvis kommer att få något under 2016, med riktiga bra siffror under 2017", sade han.

Efter förvärvet av Gatso och bildandet av Sensys Gatso ska rapporteringen för den nya koncernen från den 1 januari 2016 ske i två affärssegment, Systemförsäljning (Systems Sales) och Operatörstjänster (Managed Services).

I Systemförsäljning kommer ägarskapet för utrustningen att överföras till kunden, medan i Operatörstjänster stannar ägarskapet kvar hos Sensys Gatso. Affärsmodellerna för de två segmenten är mycket olika, enligt bolaget.

Inom Systemförsäljning är verksamheten volatil med få riktigt stora kontrakt med goda marginaler samt många små kontrakt med hyggliga till svaga marginaler.

Verksamheten inom Operatörstjänster är mindre volatil med mer återkommande intäkter. Här ser Sensys Gatso en stark underliggande marknadstillväxt i USA.

Torbjörn Sandberg poängterar att 2016 kommer att bli ett år av förändring, där bolaget ska fortsätta att utvecklas mot ett mjukvaru- och tjänsteföretag.

"Vårt strategiska mål är att hälften av försäljningen inom 2-3 år ska komma från mjukvara och tjänster inom områdena av säkra landsvägar, övervakade motorvägar och hållbara städer", sade han.

Tyck till