ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Persson varnar för ny finanskris

  • RESURSKRÄVANDE. ”Vad som behövs för att försvara den gemensamma valutan är gemensamma ekonomiska resurser”, säger Göran Persson. Foto: Amanda Lindgren

Det stora hotet mot EU är inte ett brittiskt utträde, utan att vi är på väg in en ny finanskris utan att euron är säkrad. Det säger Göran Persson i en stor intervju med Di.
”Jag ser en monumental risk för en mycket stor påfrestning mot euron.”

Göran Persson hade i egenskap av finansminister en huvudroll när Sverige 1995 tog klivet in i EU. Under sina drygt tio år som statsminister från 1996 och framåt fick han en allt tyngre roll på den europiska arenan och byggde upp goda relationer med inte minst den dåvarande brittiska premiärministern Tony Blair.

Nu kan britterna vara på väg att lämna EU i och med folkomröstningen den 23 juni, och unionen präglas av stora spänningar i flyktingkrisens spår.

Men när Di träffar Göran Persson på konsultföretaget JKL, där han sedan knappt tio år arbetar som rådgivare åt en rad svenska storföretag, är det inte ett brittiskt utträde som bekymrar den tidigare statsministern.

”Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finansiell kris utan att euron är säkrad. Och då har vi stora problem.”

Grunden till nästa finanskris har enligt Göran Persson till stor del lagts genom den mycket expansiva penningpolitiken runt om i världen, med centralbankernas extremt låga räntor och kvantitativa lättnader, och tillståndet i världsekonomin är skört.

”Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron”, säger han.

”Skulle ett större land i eurogruppen hamna i ett krisläge kommer man inte kunna lösa det som man hittills gjort. Det kommer inte att fungera att sätta sig runt bordet som en rödakorskommitté och fråga vem som har pengar. Vad som behövs för att försvara den gemensamma valutan är gemensamma ekonomiska resurser.”

Att i dag, när unionen är mer ifrågasatt än kanske någonsin, tala om ett fördjupat samarbete mellan EU-länderna känns som en avlägsen tanke. Men enligt Göran Persson innebär britternas folkomröstning goda möjligheter för EU att ta nästa stora steg.

”Oavsett hur omröstningen går kommer EU att få större utrymme att gå vidare och hantera sin riktigt stora utmaning som handlar om fullföljandet av europrojektet. Det kräver en finanspolitisk samordning, och hur det skulle gå till med ett starkt Storbritannien vid bordet är väldigt svårt att se”, säger han.

När det gäller utfallet av den brittiska folkomröstningen är Göran Persson inte särskilt bekymrad för EU:s del. Han skakar på huvudet åt David Camerons påstådda framgångar vid förhandlingsbordet i Bryssel.

”Det är en mycket tunn justering av villkoren. David Cameron har låtit brittisk inrikespolitik vägleda hans agerande så till den milda grad att Storbritannien spelat bort sin trumf gentemot EU. Och det är bra för unionen”, säger Göran Persson och fortsätter:

”Britterna har förlorat det psykologiska övertag som de ofta har haft i förhandlingarna med EU. En brittisk premiärminister kommer aldrig efter detta att kunna resa till Bryssel igen och hota med att gå ur EU.”

Det finns dock en stor risk med omröstningen i juni, och det är att ett nej skulle kunna bli det som utlöser den kris som Göran Persson oroar sig för.

”Det skulle kunna bli triggern för en internationell finansiell oro. Men grunden till den har byggts upp ändå och kommer inte det här att utlösa den så blir det något annat.”

För britternas del tror han att ett nej kan öka de interna spänningarna i landet och ge skotska självständighetsförespråkare vind i seglen.

I övrigt tonar han ned riskerna för försämrad handel och han tror att britterna kan få rollen som ett ’Jättenorge’ med tillgång till den inre marknaden, men till höga kostnader och utan rösträtt.

Hur ser du på risken att fler länder följer efter?
”Jag ser inte någon EU-stat som skulle ha ett intresse av att bryta upp från samarbetet. Däremot ser jag många EU-stater som har ett behov av att europrojektet fullföljs.”

Vad skulle det innebära för Sverige om britterna lämnar?
”Det kommer inte att bli lätt, och det kommer att finnas många i Sverige som säger att vi ska följa efter och styra ut mot Nordsjön. Men bara vi avvaktar lite så tror jag inte att vi kommer att vilja sätta oss i den båten. Och vi kommer säkert ha ett nära samarbete med våra danska vänner.”

Göran Persson tycker att den svenska regeringen gjort rätt som i likhet med en rad andra EU-länder infört gränskontroller och id-krav. Men på sikt måste gränserna öppnas, tycker han.

”Att återupprätta den fria rörligheten är väldigt viktigt. Den är central för den folkliga förankringen av hela EU-projektet. Men det kräver att vi har kontroll över vår yttre gräns.”

”När vi värderar EU måste vi ha ett generationsperspektiv. Titta vad som hänt de senaste 30 åren, det har varit enorma framgångar och det är ingen tvekan om i vilken riktning vi rör oss.”

Tyck till