ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kritiserat rektorsråd tvingas bort

Ännu en av de som friade Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk tvingas kliva åt sidan. På torsdagen hölls ett stort informationsmöte med personal och studenter i Karolinska institutets lokaler i Huddinge, söder om Stockholm.

Då framkom bland annat att det kritiserade rektorsrådet, Jan Carlstedt-Duke, avpolletteras av den nya och vikarierande rektorn för Karolinska institutet, Karin Dahlman-Wright.

På en rak fråga från publiken, vad som händer med rektorsrådet, sade Dahlman-Wright:

Jag kommer inte att ha något rektorsråd. Det kanske är svar på din fråga.

Rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke var en del av den trio som friade Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk i augusti förra året.

Detta trots att utredarens, professor Bengt Gerdins slutsats var att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk.

De övriga två som fattade beslutet att fria Macchiarini, dåvarande rektorn Anders Hamsten och dekanus Hans-Gustaf Ljunggren, har redan avgått från sina respektive poster. Rektorn avgick efter att ha konstaterat att han gjort en "närmast total felbedömning" av Macchiarini.

Under frågestunden fick Karin Dahlman-Wright även en fråga rörande institutets etiska råd, som också har kritiserats för sin roll i Macchiarini-affären.

Nästa vecka kommer vi att träffa dem (rådet). Då ska vi diskutera deras roll och mandat, sade Dahlman-Wright.

Tyck till