ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kritik mot obetald praktik

  • KRITISK. Fredrik Hillelson, grundare av och vd för rekryteringsföretaget Novare, tycker inte att obetalda praktiktjänster för nyanlända är någon bra idé. Foto: Jack Mikrut

Fredrik Hillelson, vd på rekryteringsföretaget Novare, är kritisk till möjligheten att ta in nyanlända på obetalda praktiktjänster.
”Man ska ge dem en ersättning.”

I veckan uppmärksammade Di den norske hotellägaren Petter Stordalens samarbete med Migrationsverket. Efter ett rekryteringsevenemang under senhösten blev ett femtontal personer erbjudna obetalda praktikplatser på fyra månader, som kan förlängas med ytterligare fyra månader. Två personer – en syrier och en ecuadorian – har sedan blivit erbjudna ”riktiga” jobb och kan därför arbetskraftsinvandra till Sverige i stället för att vänta på uppehållstillstånd.

Totalt är i dag runt 700 asylsökande ute på obetalda praktiker i Stockholmsområdet, jämfört med 200 för ett år sedan. 15–20 procent av dessa erbjuds sedan arbete, enligt Migrationsverket. Praktikanten, som försäkras av Kammarkollegiets statliga försäkring, får nöja sig med ett SL-kort och Migrationsverkets dagsersättning på mindre än 100 kronor per dag. Och myndighetens målsättning är att rulla ut konceptet över hela landet så att asylsökande får en mer meningsfull tillvaro under den i snitt 15 månader långa väntetiden på ett eventuellt uppehållstillstånd.

Men Fredrik Hillelson, grundare och vd på rekryteringsföretaget Novare, är kritisk.

”Man bör ge dem en ersättning. Jag är rädd att det leder till utnyttjande och folk som sätter i system att de får praktikplats på praktikplats.”

Men praktiker brukar vara oavlönade. Är det inte bra att nyanlända snabbt får en första kontakt med den svenska arbetsmarknaden?
”Vi har en diskussion i vårt land om att man inte ska ha låglönejobb. Ska det då vara okej för nyanlända som knappt har något att leva på att jobba gratis? Är det verkligen det vi vill? Något i systemet är fel.”

”En praktiklön borde ligga någonstans mellan 7.000 och 9.000 kronor skattefritt.”

Vd:n understryker samtidigt att det är angeläget att nyanlända snabbt finner ett jobb. Han har själv erfarenhet av gruppen i och med rekryteringsverksamheten Novares potential, som han sjösatte vid årsskiftet och som specialiserar sig på nyanlända.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som utöver rollen som arbetsmarknadsminister har det övergripandet ansvaret för nyanlända i Sverige, ser inga problem med att prövotiden är obetald.

”Det är bra att man inte är passiv under asylperioden.”

”Men jag är inte beredd att lova de stora satsningarna där i förhållande till de som har fått uppehållstillstånd.”

Tyck till