ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Citi: Ökad risk för global recession

  • Foto: NASA/TT

Risken för att världsekonomin ska falla ned i en recession ökar i och med fortsatt svag fundamenta, skriver den amerikanska storbanken Citi i en analys. USA:s ekonomi ses som ett av de främsta orosmolnen.

Det globala klimatet för tillväxt och tillgångsmarknader är i nuläget ”ytterst osäkert” efter två-tre år av relativt lugn, skriver Citis analytiker, med chefsekonomen Willem Buiter i spetsen.

De globala utsikternas senaste förfall ska bland annat bero på att osäkerheten rörande de avancerade ekonomiernas utsikter har ökat kraftigt, med USA som tydligt exempel.

”Till skillnad från merparten av de föregående åren är därmed den senaste försämringen av de globala tillväxtutsikterna och det globala sentimentet driven av de avancerade ekonomierna, snarare än tillväxtmarknaderna”, skriver Citi.

Bankens ekonomer anser att det växande hotet mot världsutsikterna underbyggs av svag fundamenta. Bland nyckelpunkterna nämns den redan befintliga sårbarheten i och med den strukturella och cykliska inbromsningen i Kina och dess ”ohållbara valutapolitik”, omfattande lånefinansiering i många länder och sektorer samt ökade regionala risker, exempelvis för en Brexit.

Den rådande svagheten anses vara särskilt oroande utifrån två aspekter.

”För det första skulle det vara svårt att identifiera någon annan större ekonomi som skulle kunna agera tillväxtmotor i närtid om USA:s ekonomi börjar stappla”, skriver Citi och fortsätter:

”För det andra har tidigare perioder av allvarlig ekonomisk svaghet tvingat fram kraftiga politiska åtgärder. Under den nuvarande svagheten kanske det inte kommer några så pass omfattande stimulanser i första taget.”

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till