ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Starkt upp med skanskaorder i topp

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen på plus. Skanska och Electrolux toppade storbolagsindex, medan SSAB och Boliden var ensamma på minus.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,5 procent upp till nivån 1.361. Aktier för 14,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På kontinenten noterades tyska DAX 1,8 procent upp, franska CAC40 2,2 procent och brittiska FTSE100 2,5 procent högre.

Europeiska banker var upp 3 procent, med de fyra svenska storbankerna upp 2 till 3 procent. I London bidrog Lloyds till sektorns utveckling med ett överraskande utdelningsbesked som skickade upp aktien stadiga 13 procent.

Skanska berättade om en order i Storbritannien värd omkring 550 miljoner kronor och blev storbolagsindexets vinnare med en kontinuerlig klättring till 5,7 procent. När Electrolux höll kapitalmarknadsdag på onsdagen hände inte mycket med aktien, men på torsdagen var den upp 5,0 procent.

I botten av storbolagsindex återfanns SSAB och Boliden med nedgångar på 2,3 respektive 1,5 procent, sämre än sektorindex som var det enda som backade i Europa.

Fingerprint Cards var bland de mest omsatta aktierna och slutade på plus 2,4 procent efter en ombytlig dag. Flera kinesiska mobiltillverkare undersöker ett alternativ till det svenska börsfenomenets kapacitiva sensorer: ultraljud från amerikanska Qualcomm, hävdade en chefsingenjör på Qualcomm i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt under mobilmässan i Barcelona.

Telekom snittade över 3 procent i Europa med plus 3 procent för Telia Sonera som inte kommenterade nya budrykten för sin spanska operatör Yoigo. Också Ericsson gick bra, plus 2,7 procent under hög omsättning.

Bolag inom olja och gas gick också starkt, oaktat att oljan handlades ned med Brent minus 1,7 procent till 34 dollar fatet. Oljebolaget Lundin Petroleum steg knappt 1 procent och trotsade Nordea Markets sänkning till behåll från köp.

DNB Markets höjde sin rekommendation för läkemedelstillverkaren Recipharm till köp från behåll, mot bakgrund av ett förvärv i Italien och finansiella mål som aviserades på onsdagen. Aktien var upp 4 procent.

Oriflame steg 2 procent. Styrelseledamoten och tillika medgrundaren Robert af Jochnick har köpt aktier värda drygt 25 miljoner kronor.

Attendo var dryga 4 procent högre efter att ha redovisat ett fjärde kvartal med intäktstillväxt. Det nynoterade vårdbolaget föreslog 0:54 kronor i utdelning och ser positivt på förutsättningarna för innevarande år.

Betalförmedlaren Seamless stängde på minus 2 procent efter flera uppåtryck. Bolaget genomför en riktad emission av aktier om nära 25 miljoner kronor till privata och institutionella investerare till en teckningskurs om 8 kronor per aktie.

Arcam steg 3,6 procent. Det kanadensiska dotterbolaget AP&C, en metallpulvertillverkare, ska utöka sin kapacitet genom att bygga tre nya pulverreaktorer.

Swedbank har höjt Wallenstam till köp från minska. Aktien lyfte närmare 6 procent.

Spelutvecklarna Starbreeze och Stillfront tappade 2 respektive 3 procent efter att ha rapporterat.

Tyck till