ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bilbesiktning stoppas - 81 stationer stänger

  • Foto: TT

Besiktningsföretaget Clear Car blir av med sitt tillstånd att bedriva fordonsbesiktning i Sverige. Bolagets undermåliga kontroller gör att trafikfarliga bilar kan rulla på vägarna.

Clear Car har 81 stationer som nu måste upphöra med verksamheten. Tillståndet har dragits in av tillsynsmyndigheten Swedac.

”Vi har återkallat ackrediteringen efter den tillsyn vi gjort under hösten”, säger Tomas Holm, enhetschef för fordon och kontoll på Swedac.

Under hösten har tillsynsmyndigheten gjort nedslag både på bolagets besiktningsstationer och på huvudkontoret I Stockholm. Efter besöken drog Swedac slutsatsen att bolaget inte hade förmågan att leda och följa upp besiktningsverksamheten.

”Det är inte säkert att besiktningen blev rätt utförda och resultaten är riktiga”, säger Tomas Holm.

Finns det risk att bilar som borde blivit underkända rullar ute på vägarna?
”Ja, den risken går inte att utesluta”, säger Tomas Holm.

Vad ska en orolig bilägare göra?
”Det är upp till var och en att bestämma. Men är man orolig kan man väl be att får göra en ny kontroll”, säger Tomas Holm.

Hur många bilar som besiktigats på Clear Cars 81 stationer runt om i Sverige är oklart.

Clear Car har haft verksamhet de senaste tre åren och stadigt redovisat röda siffror. Enligt den senaste inlämnade årsredovisningen, för 2014, omsatte bolaget 42 Mkr och gjorde en förlust på 6,3 Mkr.

Clear Car fick i januari besked från Swedac att ackrediteringen var hotad. Bolaget svarade på kritiken men tillsynsmyndigheten var inte nöjd och därför återkallades tillståndet att besiktiga bilar.

På Clear Cars sida möts besökaren i dag av meddelandet:

”Swedac, vår tillsynsmyndighet har beslutat att återkalla vår ackreditering.Vi får inte utföra besiktningar för närvarande. Vi har idag överklagat beslutet till förvaltningsrätten och begärt en skyndsam omprövning.”

Sälja bilen? Kolla här hur mycket du får för den! (Extern tjänst)

Tyck till