ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Avgörande flyktingdagar för EU

  • Foto: TT
Flyktingkrisen får irritationen att bara växa och växa i EU.

Grekland kallar hem sin ambassadör från Österrike, Sverige varnar för indragna pengar och EU-kommissionen talar om tio avgörande dagar.

"Läget är ju väldigt dramatiskt för EU", konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i samband med torsdagens ministermöte i Bryssel om flyktingkrisen.

Och det kan man lugnt säga.

Framför allt mellan Grekland och Österrike har irritationen nått nya nivåer, sedan österrikarna hållit ett eget möte i Wien i onsdags om flyktingkrisen, utan att bjuda in grekiska representanter. Greklands svar blev diplomatiskt blytungt för att vara mellan två EU-länder: på torsdagen meddelades att landets ambassadör i Wien kallas hem för konsultationer.

Premiärminister Alexis Tsipras var ilsken i det grekiska parlamentet i onsdags.

"Grekland kommer inte längre att gå med på någon uppgörelse om inte bördan och ansvaret delas proportionerligt", sade Tsipras, rejält oroad över att Österrike och länderna på västra Balkan vill stänga till flödet av asylsökande och migranter redan vid den grekisk-makedonska gränsen.

EU-kommissionens asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos betonar som så många andra att dagarna fram till EU-ledarnas väntande toppmöte med Turkiets premiärminister den 7 mars blir helt avgörande.

"Annars finns det en risk för att hela systemet brakar samman", säger Avramopoulos efter torsdagsmötet.

Morgan Johansson är inne på samma linje.

"Det är två saker som måste hända nu: det ena är att man får kontroll över inflödet från Turkiet till Grekland. Det har kommit över 100.000 hittills i år. Det andra är att man får ordning när det gäller dem som redan har kommit till Grekland, att man avlastar Grekland och då talar vi om den interna omfördelningsfrågan", säger Johansson.

De länder i främst Östeuropa som fortfarande inte vill vara med om någon omfördelning av asylsökande varnas från svensk sida. Östländerna kommer att drabbas hårt ekonomiskt om krisen får Schengensystemets öppna gränser att haverera. Och när nästa långtidsbudget för EU ska börja diskuteras om några år lär inte nettobetalare som Sverige och Tyskland vara särskilt frikostiga.

"Där är vi inte än, men det är ändå en frågeställning som de länderna bör tänka på", säger Morgan Johansson i Bryssel.

Tyck till