ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Apple och FBI utfrågade

Tvisten mellan Apple och den amerikanska federala polisen FBI om en Iphone fortsätter. Nästa vecka har parterna kallats till en utfrågning i kongressen.
Under tiden försöker Apple undanröja ett domstolsbeslut mot bolaget.

Polismyndigheternas krav på att få mjukvara så att en mobiltelefon, som tillhörde massmördaren Syed Farook, kan låsas upp och det krypterade innehållet plockas ut utan att det raderas automatiskt har vållat ett jättebråk.

Teknikjätten säger nej, trots att en domstol beordrat bolaget att göra som myndigheterna vill. Nu vill Apple att en federal domstol undanröjer ett tidigare domstolsbeslut.

På tisdag nästa vecka ska Apple och FBI delta i en utfrågning om krypterad teknik i kongressen, rapporterar AFP.

Under torsdagen uttalade sig FBI-chefen James Comey inför ett kongressutskott om det infekterade fallet. Comey sade att fallet "osannolikt kommer att bli en vägvisare" för prejudikat i framtida fall, skriver Reuters.

Den ständigt föränderliga programvaran för mobiltelefoner kommer att begränsa hur det aktuella fallet kan komma att användas, sade Comey.

Apples vd Tim Cook däremot ser helt annorlunda på frågan. I sin första intervju efter domstolsbeslutet som tvingar företaget att hjälpa FBI sade Cook att beslutet är dåligt för hela landet och att han är beredd att driva fallet till landets högsta domstol om det så krävs.

Fallet handlar om framtiden, om regeringen kan tvinga Apple att skriva kod som vi tror gör hundratals miljoner kunder sårbara över hela världen, säger Cook i tv-intervjun med det amerikanska tv-bolaget ABC.

På frågan om vad han vill säga till massmördarens offer, som vill att Apple hjälper utredarna, svarade Cook:

"De har mina djupaste sympatier och vad de gått igenom borde ingen behöva gå igenom. Apple har samarbetat med FBI till fullo i det här fallet, de har bett oss om all information vi har om den här telefonen, och vi gav dem all information vi hade."

Tyck till