ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vinstlott i Vegas triumf för Trump

  • TREDJE RAKA SEGERN. Primärvalssegern i Nevada tar miljardären Donald Trump ett steg närmare Vita huset. Foto: Jae C. Hong

Donald Trumps cementerar sin roll som favorit bland republikanerna.
Efter en storseger i Nevada, framburen på en våg av missnöje, leder han i flera mätningar inför nästa veckas supertisdag.

”Det kommer att bli två fantastiska månader. Vi kanske inte ens behöver två månader.”

Donald Trump var segerviss när han blickade fram emot resten av primärvalrörelsen i USA efter sin tredje raka storseger i Nevada, med spelstaden Las Vegas som största stad, under natten till onsdagen.

Han lovade att sviten av segrar snart börjar smitta av sig på hela USA.

”Snart kommer det här landet att börja vinna, vinna, vinna!”

Donald Trump fick 45,9 procent av rösterna i delstaten, framför rivalerna Marco Rubio och Ted Cruz som fick 23,9 respektive 21,4 procent.

Segern är än mer imponerande, eftersom Nevada är en delstat med nomineringsmöten, av samma typ som i Iowa. I stället för att svänga förbi en vallokal vid valfri tidpunkt måste väljarna finnas på plats vid ett exakt klockslag och sedan stanna kvar på ett valmöte i minst en timme.

Efter Donald Trumps nederlag mot Ted Cruz i Iowa ifrågasatte många om affärsmannen hade den organisation som krävdes för att mobilisera missnöjda väljare. Det hade han, av utfallet i Nevada att döma.

Han verkar också gå hem i många väljargrupper, däribland väljare med latinamerikansk bakgrund.

”Vi vann bland unga, vi vann bland gamla, bland de med hög utbildning och bland de med låg utbildning”, säger han i sitt tal, och fortsätter:

”Jag älskar de lågutbildade.”

Enligt statistik från nyhetsbyrån Bloomberg saknar 59 procent av hans väljare högskoleutbildning, jämfört med 52 procent för Ted Cruz och 33 procent för Marco Rubio – som alltså verkar gå hem hos akademiker.

Snittlönerna verkar också vara lägre bland Donald Trumps anhängare. Bland kandidaterna har han den största andelen väljare, 61 procent, som tjänar mindre än 50.000 dollar per år, motsvarande 426.000 kronor.

Rivalen Marco Rubio hoppas att missnöje och besvikelse i USA ska börja gynna honom i stället.

”Ilska och frustration kan motivera dig att göra någonting. Men man måste veta vad man ska göra”, säger han till tv-kanalen Fox på onsdagen.

Marco Rubio påpekade sedan att Donald Trump utfärdar fagra löften om USA:s framtid utan att ge några detaljer om hur de ska förverkligas.

”Majoriteten av republikanerna i det här landet vill inte ha Donald Trump som kandidat”, säger han och beklagar att denna majoritet är uppdelad på fyra kandidater.

Förutom Rubio och Ted Cruz dröjer sig republikanerna John Kasich och Ben Carson kvar i loppet.

”Innan vi får en konsolidering kommer du inte att ha ett tydligt alternativ.”

Donald Trump ser under tiden fram emot nya segrar. Opinionsmätningar visar på en ledning i majoriteten av de tolv delstater som röstar den 1 mars.

Ted Cruz har dock inte gett upp kampen, och åtnjuter fortfarande ett försprång i ett tungt vägande Texas.

”Vi är den enda kampanjen som har slagit Donald Trump, och den enda kampanjen som kan slå Donald Trump”, säger Cruz med hänvisning till sin seger i Iowa.

Nästa primärval är på lördag, mellan demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders i South Carolina.

Tyck till