ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Utlandssvenskar röstar höger

  • Foto: TT

Moderaterna är det populäraste partiet bland svenskar som bosatt sig utomlands – 36 procent av utlandssvenskarna röstar på Moderaterna och Socialdemokraterna hade bara ett 15-procentigt stöd.

Det visar en ny bok från Som-institutet vid Göteborgs universitet där utlandssvenskars röstande kartlagts. Det är en grupp som blir större för varje val. I valet 2014 röstade 52.000 utlandssvenskar, men hela 160.000 utlandssvenskar har i dag rösträtt till riksdagen.

Om utlandssvenskarna hade fått bestämma så hade den borgerliga Alliansen gått segrande ur valet 2014 med 54 procent av rösterna. Den nuvarande rödgröna regeringen har ett stöd på 27 procent bland utlandssvenskarna, enligt ett pressmeddelande från Som-institutet.

Starkast är Moderaterna bland svenskar i Östeuropa och Asien.

2.668 personer bosatta i 103 olika länder har deltagit i studien.

Tyck till