ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Brett söderut

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på onsdagen och fallet tilltog i styrka på eftermiddagen.

På råvarumarknaden noterades de flesta basmetaller något ned och även oljan föll - WTI-oljan var ned över 2 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning 2,8 procent lägre på 1.328. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 22,6 miljarder kronor för dagen. Samtliga branschindex tappade och bland dagens största förlorare fanns teleoperatörer, råvaror och industri.

Lundin Petroleum backade drygt 3 procent, medan Lundin Mining tappade strax över 5 procent och Boliden 2,6 procent. Semafo var däremot en av dagens relativt få råvaruvinnare - aktien lyfte nära 12 procent med hjälp av stigande guldpris.

I verkstaden föll Atlas Copco 4,4 procent, medan SKF och Sandvik sjönk 3,9 procent vardera.

Bankerna fortsatte att gå svagt och de fyra storbankerna föll mellan 2,3 och 3,2 procent. Bäst klarade sig Swedbank. På eftermiddagen skrev Svenska Dagbladet att Folksam vill minska sitt ägande i den problemdrabbade banken, vilket skulle kunna öppna för en affär med Danske Bank där danskarna i så fall skulle stå som köpare.

Skuldtyngda SSAB vill köpa tillbaka utestående obligationer för upp till 100 miljoner euro. Bolaget kan skaffa finansiering med bättre villkor, sade IR-chefen Andreas Koch till Direkt. Aktien fortsatte sin volatila resa med att tappa 2,8 procent.

Electrolux, som höll kapitalmarknadsdag, höjde prognosen för årets positiva resultateffekter gällande råmaterial till cirka 750 miljoner kronor från tidigare 550 miljoner. Bolagets nye vd Jonas Samuelson sade vid kapitalmarknadsdagen också att Electrolux har en stark balansräkning, och därmed en "rejäl puffra" att använda till förvärv. Aktien backade trots detta 2 procent.

Fingerprint har sina sensorer i två nya modeller från den stora kinesiska telefontillverkaren Xiaomi, MI4S samt MI5 - den sistnämnda är Xiaomis nya "flaggskepp". Även Precise Biometrics finns representerade i de två nya Kinatelefonerna med sin algoritm Biomatch Mobile. Trots lanseringarna backade Precise 4 procent och Fingerprint nära 7 procent.

Läkemedelstillverkaren Recipharm steg 7 procent efter sin rapport. Bolaget aviserade ett större italienskt förvärv och nya finansiella mål som gav stöd åt aktien, enligt analytiker.

Även servicebolaget Coor gick mot strömmen då bolagets tillväxt och vinst var högre än väntat enligt SME Direkt, och aktien steg nästan 4 procent. Coor ser den pressade oljesektorn i Norge som en fin tillväxtmöjlighet även för 2016.

Elekta följde upp tisdagens lyft med att stiga 1,2 procent. På tisdagen uppgav Handelsbanken att medicinteknikbolaget var med i en tysk upphandling för nästa generations linjäraccelerator.

Gruvbolaget Lucara Diamond överträffade med sin rapport den senast uppdaterade guidningen och noterade en stark avslutning på 2015. På den dystra börsen räckte det dock inte för att lyfta aktien, som var oförändrad.

Affärsvärlden rekommenderade i sitt senaste nummer köp av bland andra B&B Tools och Camurus. Aktierna svarade med att avancera 2,5 respektive 4 procent.

Tyck till