ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ryssland och Ukraina möts i svensk domstol

  • Foto: TT

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har flyttat in i svensk domstol, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Ryssland kräver Ukraina på miljarder, men Ukraina slår tillbaka.

Den militära konflikten mellan grannländerna Ukraina och Ryssland och ryska allierade separatister på Krim och i östra Ukraina har breddats till juridiken. De två länderna och deras storföretag slåss i domstolar om uppemot 1.000 miljarder dollar, motsvarande 8.500 miljarder kronor. Det är en strid som kommer bli långvarig och mycket dyr, men garanterat göra juristerna rika.

"Det är en ny typ av dödläge", säger Otilia Dhand, politisk analytiker vid Teneo Intelligence i Bryssel, till Bloomberg.

Ryssland kräver att Ukraina betalar tillbaka mer än 25 miljarder kronor som landet lånade bara två månader före det att president Viktor Janukovitj, en av Putins allierade, avsattes.

Ryssland kräver prompt tillbaka sina pengar och ville inte delta i den skuldnedskrivning som Ukraina fick igenom i fjol med sina internationella långivare.

Men Ukraina ger inte efter utan har kontrat med att Internationella domstolen i Haag kräva Ryssland på 300 miljarder kronor i skadestånd för att landet ockuperat Krim.

Samtidigt kräver flera stora ukrainska bolag också kompensation för tillgångar som gått förlorade på Krimhalvö, skriver Bloomberg.

Den juridiska striden tar i flera fall plats i skiljedomstolen vid Stockholms handelskammare.

Där har till exempel Ukrainas statliga energibolag Naftogaz stämt ryska gas-och oljejätten Gazprom på drygt 220 miljarder kronor. Naftogaz hävdar att Gazprom har tagit för mycket betalt för gasleveranser och samtidigt betalat för lite för transitering. Den första domen i målet väntas komma i mitten av 2016.

Samtidigt har Gazprom krävt ukrainska bolaget på 270 miljarder kronor för obetalda avgifter och kontraktsbrott.

Tyck till