ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Oljan under press

USA-räntorna handlas på fortsatt lägre nivåer efter att ha sjunkit i den sena handeln på tisdagen. Den tioåriga statsobligationen handlas på 1,72 procent, 6 punkter ned från svensk stängning på tisdagen.

En emission av tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar på tisdagen fick en fyra på en femgradig betygsskala hos primary dealers. Räntan blev 0,752 procent och täckningskvoten på 2,91 den högsta sedan i november.

"Auktionsresultatet indikerar att investerare fortsatt letar efter relativt säkra, likvida tillgångar", noterade Thomas Simons på Jefferies enligt Bloomberg News.

New York-börserna sjönk och även Asienbörserna är ned på onsdagen, där mycket fokus har legat på oljan, som sjönk betydligt på tisdagen. Brent ligger nu under 33 dollar per fat.

Saudiarabiens oljeminister Ali Al-Naimi sade att uppgörelsen om att frysa produktionen vid januaris nivåer inte bör ses som en förelöpare för produktionsminskningar.

Han var övertygad om att fler länder ska gå med i uppgörelsen men frågetecken kvarstår om Iran, som inte vill låta sig hindras i att återta förlorade marknadsandelar.

"Jag antar att få förväntade sig en uppgörelse att minska produktionen så dessa kommentarer kommer troligen inte som någon överraskning. Men den senaste utvecklingen indikerar att det kommer att krävas mer smärta för oljeproducenterna för att bli mer eniga", sade Ayako Sera på Sumitomo Mitsui Trust Bank till Reuters.

Onshore-yuanen, CNY, har tappat mot dollarn efter att centralbanken, PBOC, satt en ny fixing 6:5302, en försvagning med 0,04 procent från tisdagen, efter att ha försvagats med 0,17 procent vid tisdagens fixing.

"Sentimentet har inte till fullo återhämtat sig och det finns ett deprecieringstryck på lång sikt vad gäller Kinas fundamenta och kapitalutflöden. PBOC kommer troligen att hålla yuanen stabil mot en valutakorg, vilket leder till större tvåvägsvolatilitet mot dollarn, inför G20", sade Tommy Xie på Oversea-Chinese Banking till Bloomberg News.

Finansministrar och centralbankschefer inom G20 möts i Shanghai den 26-27 februari och väntas bland annat diskutera oron på finansmarknaderna och sätt att skapa ett skydd för det globala finanssystemet.

Fed-guvernören Esther George, den kanske tydligaste höken i FOMC, sade på tisdagen att Federal Reserve bör vara redo att höja räntan i mars trots den senaste tidens oro på finansmarknaderna.

"Det bör absolut finnas med på bordet. Vid denna tidpunkt skulle jag inte säga att data har indikerat att det skett en fundamental förändring i utsikterna", sade hon.

Hon sade att det är uppenbart att marknaderna har tagit bort det från bordet, men de policyansvariga måste se till vad fundamenta är i ekonomin.

Federal Reserves vicechef Stanley Fischer betonade däremot att det fortfarande är osäkert huruvida den finansiella turbulensen i början av året innebär global oro som kan bromsa den amerikanska ekonomin.

"Det är för tidigt att bedöma följderna av den ökade volatiliteten på marknaderna under de första sju veckorna 2016", sade han.

Han sade att den senaste tidens ekonomiska data indikerar att den amerikanska arbetsmarknaden har fortsatt att förbättras medan tillväxt och inflation har visat tecken på att stiga sedan Fed höjde räntan i december.

Men på frågan om vad Fed kommer att göra vid nästa möte (15-16 mars) sade han: "Jag kan inte svara på den frågan".

Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 10 procent att räntan höjs i mars, och ligger under 50 procent för att räntan har höjts vid årsskiftet.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 111:80 mot dollarn, medan euro/dollar visar relativt små förändringar med handel strax över 1:10-nivån.

På onsdagens agenda står en ny prognos från Byggindustrierna. Klockan 9.30 publicerar Riksgälden sin prognos om statens lånebehov.

I oktoberprognosen räknade Riksgälden med att statens betalningar skulle visa ett underskott på 33 miljarder kronor under 2016 och ett underskott på 47 miljarder kronor 2017.

Skattebetalningarna har överraskat på uppsidan, men kan enligt Skatteverket vara av tillfällig karaktär. Osäkerheten om vad flyktinginvandringen betyder för de offentliga finanserna kvarstår, och Riksgälden kan även ha skäl att vilja upprätthålla en god likviditet på marknaden. De månatliga emissionerna om 8 miljarder kronor i statsobligationer kan därmed vara kvar.

På onsdagens agenda står även oljeinvesteringar i Norge samt tjänste-PMI och försäljning nya hem i USA.

USD/SEK 8:4901 (8:4934) EUR/USD 1:1016 (1:1015)
EUR/SEK 9:3528 (9:3559) USD/JPY 111:72 (112:11)
Jp obl 2 -0,20 (-0,20) Jp obl 10 -0,03 (0,00)
Ty obl 2 -0,53 (-0,52) Ty obl 10 0,18 (0,21)
US obl 2 0,74 (0,76) US obl 10 1,72 (1,78)
Tyck till