1515

Räntor och valutor: Fortsatt kräftgång för pundet

Brittiska pund fortsatte att försvagas på onsdagen, till sjuårslägsta nivåer mot dollarn. Samtidigt sjönk marknadsräntorna globalt när investerare sökte skydd från aktier och olja, en nedgång som fick mer bränsle av svag USA-statistik på eftermiddagen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 7 punkter ned till 0,14 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska motsvarigheten sjönk lika mycket till 0,47 procent.

Pundet sjönk vid lunchtid under 1:39 mot dollarn, den lägsta nivån på nästan sju år, men hämtade sig sedan något.

HSBC tror att pundet kan försvagas med 15-20 procent mot dollarn, ned mot nivåerna på 1980-talet, och paritet med euron, om britterna röstar för att lämna EU-samarbetet.

HSBC:s Simon Wells och hans team skrev i en analys att konsekvenserna kan bli "potentiellt enorma", och inte bara ekonomin skulle drabbas hårt utan även arbetsmarknaden skulle få lida.

Deras beräkningar visar att BNP-tillväxten kan dämpas med 1,5 procentenheter (ungefär en halvering av HSBC:s nuvarande prognos för 2017), inflationen och arbetskraftskostnaderna skulle stiga brant och Bank of England kan hålla kvar styrräntan på rekordlåga nivåer längre - vilket skadar dem som sparar.

På tisdagen bekräftade Mark Carney, chef för Bank of England, att rörelserna i pundet ökat kraftigt, liknande se nivåer som sågs inför folkomröstningen i Skottland.

Andra BOE-ledamöter bekräftade att en utdragen försvagning av pundet orsakad av osäkerhet kring Brexit kan påverka timingen av en räntehöjning.

Även norska kronan hade en tuff dag och försvagades efter att Norges statistiska centralbyrå, SSB, meddelat att de norska bolagen har sänkt prognosen för olje- och gasinvesteringarna 2016, och ser nu en minskning med 13,3 procent jämfört med föregående år.

Chefekonom Frank Jullum, Danske Bank Markets, var förvånad över den negativa reaktionen eftersom det knappast kan ha kommit som någon överraskning att oljeinvesteringarna minskar med 7 miljarder kronor när oljepriset fallit med över 30 procent.

Handelsbankens chefekonom Kari Due-Andresen skrev i ett kundbrev att oljeinvesteringsstatistiken stärkte bankens förväntningar om en räntesänkning i mars och hon tror nu att de försämrade utsikterna kan leda till att Norges Bank sänker styrräntan till noll redan i september.

För övrigt på valutamarknaden försvagades dollarn mot både euro och yen på eftermiddagen efter svag statistik.

Kronan har blivit 2 öre svagare till 8:51 mot dollarn och 3 öre svagare till 9:38 mot euron.

Här hemma meddelade Riksgälden att deras prognos nu pekar på ett överskott på 2 miljarder kronor för i år och ett underskott på 31 miljarder kronor nästa år. I oktoberprognosen såg Riksgälden ett underskott på 33 respektive 47 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna revideras upp med 29 miljarder kronor i år, främst på grund av stora engångsinbetalningar av preliminär bolagsskatt.

De ökade skatteinkomsterna bidrar till att statsbudgeten visar balans i år och ett mindre underskott 2017 än tidigare beräknat. Det förbättrade budgetsaldot innebär att statens upplåning i valutaobligationer och statsskuldväxlar minskar, men upplåningen i statsobligationer är oförändrad.

"De ökade skatteinkomsterna är delvis drivna av fortsatt stark tillväxt i svensk ekonomi, men de ovanligt stora inbetalningarna de senaste månaderna är till övervägande del av tillfällig karaktär. Den samlade effekten på sikt är därför något osäker", sade Hans Lindblad, riksgäldsdirektör.

Swedbanks senioranalytiker Knut Hallberg noterade i en kommentar att gäldens policy att prioritera utgivandet av statsobligationer framför annan upplåning för att upprätthålla likviditeten på obligationsmarknaden nämns i rapporten, och antagligen är huvudskälet till att volymerna för statsobligationerna lämnas oförändrade. Fluktuationer i upplåningsbehovet hanteras därför i första hand genom att justera upplåningen i utländsk valuta, och i mindre utsträckning växelemissioner.

Han tyckte det var intressant att Riksgälden nämnde att Riksbankens köp av statsobligationen påverkar hur mycket obligationer som handlas aktivt.

"Därför kan en försämrad likviditet på obligationsmarknaden som ett resultat av Riksbankens QE inte uteslutas", skrev Knut Hallberg.

USA-räntorna fortsatte på onsdagen den nedgång som inleddes på tisdagskvällen, där ett sjunkande oljepris bidrog, och tioårsräntan var vid onsdagens svenska stängning ned hela 12 punkter till 1,66 procent, från samma tid dagen före.

Dåliga nyheter kom i form av en klart större nedgång än väntat för både Markits preliminära tjänste-PMI för februari och för försäljningen av nya bostäder.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?