ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Norsk vindjätte fick marknaden att skaka

  • Foto: TT

Norge ska i ett slag fördubbla sin elproduktion från vindkraft. Nyheten fick marknaden att skaka till.

Norska kraftbolaget Statkraft beslutade i veckan att bygga vindkraftsparken Fosen utanför Trondheim, Europas största vindkraftsprojekt på land.

Det handlar om totalt 278 Vestasturbiner som tillsammans ska ge 3,4 TWh per år, mer än en fördubbling av den samlade norska vindkraftskapaciteten. Samtliga Sveriges vindkraftverk producerar tillsammans cirka 16,5 TWh per år.

Nyheten om att projektet efter flera års förberedelser fått grönt ljus fick marknaden för elcertifikat att skaka till på tisdagen.

Elcertifikat tilldelas producenter av förnyelsebar el som sedan säljer dessa till elleverantörerna som är skyldiga att köpa. Tanken är att det marknadsbaserade stödsystemet ska öka produktionen av förnyelsebar el.

Priset på elcertifikat föll kraftigt efter att beskedet om byggstart för Fosen kablats ut. Mars 17-certifikaten föll stundtals till 138 kronor men återhämtade sig och torsdagen stängde de på 143 kronor.

Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på elbolaget Bixia, tycker att reaktionen var överdriven och tror att det var någon aktör som blivit orolig.

”Det är ett överskott av elcertifikat just nu och kan röra sig mycket i samband med olika besked. Även i höstas såg vi en liknande händelse när nya kvotplikter infördes” säger hon.

För hushållen får prissvängningarna ingen större påverkan.

”Elcertifikaten ger ett så litet procentuellt påslag så vi konsumenter känner knappt av det på vår elfaktura”, säger Matina Rosenberg.

Vindparket Fosen ska byggas i Fosenhalvøya, Hitra och i Snillfjord vid kusten utanför Trondheim. Platsen är inte vald av en slump, den ska ha de bästa vindförhållandena i hela Europa.

Kostnaden för Fosen är beräknad till 11 miljarder norska kronor, samtidigt ska ytterligare minst 5 miljarder kronor investeras i norska stamnätet.

”Tillsammans med våra partners har vi investerat i det största projektet inom förnybar energi i Norge på många år. Med detta projekt blir Statkraft en av de ledande aktörerna inom vindkraft på land”, säger Christian Rynning-Tønnesen, koncernchef för Statkraft i ett pressmeddelande.

Tyck till