ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Mikael Vilenius: Fem vågade val i vd-karusellen

Under 2015 och 2016 har många vd:ar försvunnit i den tredje stora vågen av vd-byten under 2000-talet. Hittills har marknaden gäspat åt färskingarna.
Di har hittat fem kategorier att satsa på för den som vågar.

Sätter du stor vikt vid vd:n när du väljer aktier? Föredrar du färskingar som sprudlar av entusiasm att göra om bolaget, de som bevisat sig under några år men ändå har fler kvar i sig eller outtröttliga maraton-vd:ar?

För alla vd-fixerade investerare i de 20 mest värdefulla bolagen på Stockholmsbörsen är det extraordinära tider. Ovanligt många har surfat i väg eller spolats bort i den tredje stora vågen av vd-byten sedan millennieskiftet. Hittills har 10 av de 20 bolagen bytt vd under 2015 och 2016, mycket beroende på cirkusen i investment- och maktbolaget Industrivärden som direkt och indirekt innebar att Handelsbanken, SCA, Industrivärden, Volvo och Sandvik fick nya högsta chefer. Det är än så länge färre än under första och andra vågen 2000–2003 respektive 2007–2010 då 14 respektive 13 försvann.

Samtidigt har vi ett gäng som har hållit sig kvar ovanligt länge. Ola Rollén, Johan Molin, Annika Falkengren och Ulrik Svensson på Hexagon, Assa Abloy, SEB respektive Melker Schörling har chefat i minst tio år. Hur länge kommer de att fortsätta springa? Ålder är inget problem, alla är mellan 50 och 56 år, men hur är det med motivationen? Resten, sex stycken vd:ar, har suttit under medellång tid, mellan tre och nio år. Inte någon gång under 2000-talet har de varit lika sällsynta.

Totalt innebär det att erfarenheten av att leda de största bolagen inte har varit så här låg eller lägre sedan 2003. Genomsnittstiden har fallit till fyra år jämnt. Bättre ställt är det med börserfarenhet. Nykomlingarna Magnus Groth, Alrik Danielson, Martin Lundstedt och Björn Rosengren har det sedan tidigare från Studsvik, Höganäs, Scania respektive Wärtsilä.

De många vd-bytena innebär sannolikt att det blir mindre av den varan framöver. För framgångsrika vd:ar med ambitioner att avancera till något av Stockholmsbörsens största och mest prestigefyllda bolag, som Peter Nilsson på Trelleborg, blir det svårare.

Men för alla placerare som vågar satsa på att en färsk vd ska ändra strategi, möblera om i ledningen, omstrukturera, hitta nya affärer, sälja och knoppa av gamla verksamheter och presentera lockande finansiella mål är det högkonjunktur. Vidgar vi vyn till alla bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista har 21 av 77 bolag växlat vd de senaste 18 månaderna. Bland dem finns tre av fyra storbanker, två av tre teleoperatörer och tre av de fyra klassiska verkstadsbolagen.

Att köpa aktier i dem är långt ifrån riskfritt. Avgår vd:n på eget initiativ kan hen ha mjölkat verksamheten, under- eller felinvesterat, förvärvat men inte integrerat, misskött successionen eller gömt surdegar. Det kan också vara så att den som ska vara bäst informerad om verksamheten även är den som bäst lyckas tajma sin avgång till strax innan konjunktur och branschtillväxt toppar. Visar det sig att världsekonomin går mot en recession är det många före detta vd:ar som har gjort rätt val.

Får vd:n däremot sparken är det normalt för att bolaget utvecklas dåligt. Ofta är det svårare och tar längre tid att vända en svag verksamhet än vad marknaden räknar med.

I det oroliga börsklimatet har många bolag dragits över en och samma kam. Så även de som har fått ny vd, så det är inte för sent göra. I genomsnitt har nykomlingarnas aktier fallit med 6 procent sedan beskedet om vd-byte. Men jämfört med OMXSPI-index har de utvecklats exakt som börsen.

Bästa nya vd:n är Magnus Groth. Under hans första hektiska år på SCA har aktien klättrat med 28 procent, eller 36 procentenheter bättre än börsen. Placerarna har applåderat bra rapporter, ny transatlantisk organisation, ny tillväxtmarknadsstrategi, det första staget mot en avknoppning av skogen, en storinvestering i ny massakapacitet, fastare grepp om kinesiska Vinda och ett USA-förvärv.

Tuffare har det varit för ägarna i Stenbecks operatör Millicom. Efter att förre MTG-chefen Hans-Holger Albrecht efter bara två år hoppade av fick den nye vd:n, colombianen Mauricio Ramos, svagare tillväxt på nya marknader, dollarförstärkning och korruption i Guatemala på halsen. Aktien har backat med 31 procent, 18 procentenheter sämre än börsen.

Men det är inte hans fel. Och dåliga tider, med låga förväntningar och en krismedveten organisation som accepterar tuffa grepp, är tvärtom ett bra tillfälle att starta sin vd-bana på.

Det här är kategorierna placerarna kan satsa på:

Gör om mig: Kommer Martin Lundstedt att lyckas göra en Scania av Volvo. Fixar drömlaget Björn Rosengren, vd, och Johan Molin, ordförande, att förvandla Sandvik till drömbolaget Atlas Copco?

Återvändare: Alex Myers tänker göra samma sak med Getinge som med Extended Care, det affärsområde han tidigare drev i bolaget – slå ihop säljbolag och koncentrera produktionen till färre fabriker. På SKF har Alrik Danielson börjat städa upp efter Tom Johnstone och Tomas Puusepp gör detsamma på Elekta efter felrekryteringen av Niklas Savander.

Nytt tänk: Tom Erixon håller på att skolas in på Alfa Laval. Någon revolution ska det inte bli, men kommen från stålbranschen lär han ändå tänka nytt. Det kommer även Patrik Andersson att göra. Han går från livsmedel på Orkla till värdehantering på Loomis. Spännande.

Nya maktmänniskor: På Industrivärden har Helena Stjernholm lovat mindre skuldsättning, färre heliga kor och fler mindre bolag. Investors vd Johan Forssell vill ha ökad tonvikt mot helägda bolag.

Mer av samma vara: Det lär det bli i bankerna Handelsbanken och Nordea men även i vitvarubolaget Electrolux, oljebolaget Lundin Petroleum och spelbolaget Betsson. Samtliga nya vd:ar är internrekryterade med starka ordföranden. Det är inte det sämsta.

Tyck till