ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

LO-toppen hyllar Östling

  • HÖJDARBRÅK. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne vill till skillnad från Leif Östling (nästa bild) lagstifta om lägre löner. ”Jag blev väldigt glad när jag läste den artikeln”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om Östlings ställningstagande. Foto: Filip Erlind

  • HÖJDARBRÅK. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne vill till skillnad från Leif Östling (nästa bild) lagstifta om lägre löner. ”Jag blev väldigt glad när jag läste den artikeln”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om Östlings ställningstagande. Foto: Filip Erlind

  • Leif Östling. Foto: Jesper Frisk

  • Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hyllar Leif Östling.
Detta efter att den tillträdande ordföranden för Svenskt Näringsliv vänt sig emot att lagstifta om lägre löner.

Tre av allianspartierna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, kan tänka sig att lagstifta om löner som ligger under ingångslönen som finns i kollektivavtal i Sverige. Syftet är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och underlätta för bland annat nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Men industrinestorn och före detta Scaniachefen Leif Östling sa i måndagens Di att han inte tror på att lagstifta om löner i Sverige.

”De förstår inte riktigt svensk arbetsmarknad och traditionen på den svenska arbetsmarknaden”, sa Leif Östling.

”En lagstiftning som inte har god uppslutning av parterna fungerar inte om den ena parten inte ställer upp. Facket är väldigt starkt”, fortsatte han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hyllar Leif Östling för uttalandet.

”Jag blev väldigt glad när jag läste den artikeln. Den dagen började bra”, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Di.

Leif Östling säger i intervjun med Di att parterna måste vara kreativa och föreslår en modell där arbetsgivare och det offentliga delar på lönekostnaden, det vill säga att arbetsgivaren betalar för den del de får i produktivt arbete och att den andra kan likställas med utbildning och betalas av det offentliga.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne anser att en lagstiftning om löner är en nödvändig sista utväg. Det stod hon fast vid även efter Leif Östlings uttalande och för Di påpekade hon att han ännu inte var ordförande.

”Jag blev väldigt förvånad över det. Det pratas väldigt ofta om att LO inte har någon samordning, vi får väl se hur det går för dem”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Men LO-basen tycker ändå att både Carola Lemne och Leif Östling verkar vara inriktade på att få till ett samarbete mellan arbetsmarknadens parter.

”Jag är glad över att Svensk Näringsliv har sagt att de efter avtalsrörelsen är beredda att sätta sig i samtal med oss om hur vi kan lösa de här frågorna. Med detta som utgångspunkt (Leif Östlings förslag, Di:s anm.) tror jag att vi kan hitta en jättebra lösning som gynnar både de som kommer till Sverige och företagen”, säger han.

Tyck till