ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

LO kritiserar höga vd-löner

En näringslivstopp tjänar nu 53,7 gånger mer än en industriarbetare. Det visar LO i en ny rapport som fackförbundet presenterade på onsdagen.

På onsdagen presenterade LO en rapport där man undersöker klyftorna mellan arbetare och de som tjänar mest. Bland annat ingår en grupp som LO kallar för den ”ekonomiska eliten” och som består av 50 vd:ar i näringslivet. Den gruppen tjänar nu nästan 54 gånger så mycket som en industriarbetare (både inkomst av kapital och tjänst ingår).

Sedan början av 1980-talet har klyftorna i samhället ökat och mätt med den så kallade gini-koefficienten, som används för att jämföra inkomstspridningar internationellt, har klyftorna ökat snabbare i Sverige än något annat OECD-land.

”Sverige utmärker sig genom att ha snabbt växande klyftor men trenden är global”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

På senare tid har framför allt fackförbundet Kommunal fått kritik då man bland annat spenderat medlemmarnas pengar på restaurangverksamhet, förmedlat fackets lägenheter till exempelvis utrikesminister Margot Wallström (S) och ägnat sig åt vidlyftig representation. Karl-Petter Thorwaldsson själv tjänar drygt 100.000 kronor i månaden, motsvarande 3,5 gånger en industriarbetarlön. Tar han på sig uppdrag utöver det dras det av från lönen från LO.

”Jag har aldrig skämts för vad jag tjänar”, säger Karl-Petter Thorwaldsson och pekar på att man i rapporten redovisar LO-ordförandens ersättning över tid och att den sjunkit från drygt sex gånger en industriarbetarlön till dagens nivå på 3,5 gånger en industriarbetarlön.

Vad borde en vd tjäna?
”Jag vill inte ge mig på exakta siffror utan jag vill lyfta debatten”, säger han.

”Just nu pågår en kampanj där flera partier och Svenskt Näringsliv vill sänka lönerna för de som tjänar allra minst. Samtidigt tjänar de mer och mer själva och klyftorna i samhället ökar”, fortsätter han.

Svenskt Näringsliv ger inte mycket för LO:s rapport.

”Det är nonsens LO kommer med. Om man tar ett fåtal av dem i näringslivet som tjänar mest och jämför med normalinkomsterna får man sådana jämförelser. Men det säger inget om klyftorna. Den avgörande klyftan finns i dag mellan de som har arbeten och de som inte kommer ut på arbetsmarknaden. Det är något som LO de facto inte vill göra något åt, säger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv.

Tyck till