ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina militariserar omstritt ö-område

  • Kinas försvarsminister Chang Wangquan,vänster, and general Fan Changlong, höger. Foto: Mark Schiefelbein/TT

Det är tydligt att Kina militariserar den Sydkinesiska sjön, uppger chefen för det amerikanska stillahavskommandot.

"Du måste tro att jorden är platt för att se det annorlunda", säger Harry Harris till Reuters.

Den senaste tidens uppgifter om en upptrappning av Kinas militärposteringar i Sydkinesiska sjön är ett tydligt tecken på att Kina militariserar området, enligt amiral Harry Harris.

"Jag tror att Kina söker efter herraväldet i östra Asien", säger han.

Woody Island, som både Vietnam och Taiwan gör anspråk på, har haft ett flygfält sedan 1990-talet men förra året uppgraderas det för att kunna ta emot det ryska jaktflygplanen Su-27, som tillverkas under licens i Kina under namnet Shenyang J-11. Under sen tisdagskväll, svensk tid, kom uppgifter om att Kina sänt stridsflyg till ön.

Det, i kombination med utplacerandet av luftvärnsrobotar och bygget av en ny radaranläggning på en konstgjord ö vid ett rev vid Spratlyöarna, är de senaste stegen i vad som USA beskriver som en militär upptrappning.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att de steg som tagits av Kina, Vietnam och andra har skapat en eskalerande spiral, en spiral som USA vill bryta.

"Tyvärr är det robotar, stridsflygplan, vapen och andra saker som har placerats i Sydkinesiska sjön och det är en stor oro för alla som reser igenom området och som förlitar sig på Sydkinesiska sjön för fredlig handel", säger han.

Kinas utrikesdepartement säger å sin sida att det inte är någon skillnad mellan landets utplacering av vapen mot USA:s i Hawaii och utrikesminister Wang Yi säger att det inte varit några problem med handelstransporter i området .

Tyck till