ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experten: Guldet kan nå ny drömgräns

  • Foto: Colourbox

2016 har varit ett gyllene år för guld som i skrivande stund stigit med 17,2 procent sedan årsskiftet och handlades på onsdagen för 1.243 dollar per uns. Och enligt experter kan det fortsätta uppåt.

I spåren av årets stormar på världens aktiemarknader har guldet återigen fått status som en trygg hamn när investerare skyr risk som pesten. Guldpriset har även fått fart av spekulation om att den amerikanska centralbanken kommer avvakta med ytterligare räntehöjningar. Med en uppgång på 17,2 procent är guld dessutom den råvara som gått bäst i år, skriver Bloomberg.

Årets inledande marknadsfrossa fick banken Oversea-Chinese Banking Corporation, OCBC Bank, att i fredags höja sin prognos för guldpriset till 1.000-1.150 dollar per uns i slutet av 2016. Prognosen baseras dock på en relativt positiv syn på världsekonomin utan någon hårdlandning i Kina och med fortsatt tillväxt i USA. Blir det dystrare tider ser scenariot helt annorlunda ut.

”Guld fungerar i stort sätt som en säker tillflyktsort när aktier har en svacka och vi har en övergripande riskaversion. Om riskaversion fortsätter att dominera och vi ser en intensifierad motvind för den globala tillväxten kan guldet mycket väl stiga så högt som 1.400 dollar per uns”, säger Barnabas Gan, råvaruekonom på OCBC Bank till Bloomberg.

Senast guldet låg norr om 1.400 dollar per uns var 2013.

Rallyt har även smakat mumma för guldproducenter och australiensiska Newcrest Mining har stigit med 27,7 procent sedan årsskiftet medan Hongkongbaserade Zijin Mining Group är upp 14,3 procent.

På Stockholmsbörsen har Lundin Guld stigit med 10,9 procent sedan årsskiftet medan Endomines är upp 17,1 procent. Gruvbjässen Boliden har en guldproduktion på omkring 15.000 kilo om året, framförallt från smältverkens elektronikåtervinning, vilket dock inte hindrat aktien från att backa med 15,3 procent sedan klockorna ringde in 2016.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till