ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dödsoron ökar med skuldsättningen

  • Foto: TT
Den ökande skuldsättningen får allt fler att oroa sig för döden, enligt en undersökning från Nordea Liv & Pension. Samtidigt har försäljningen av livförsäkringar och lånebetalningsskydd skjutit i höjden.

En allt tyngre skuldbörda stressar upp många svenskar, och det tar allt mer morbida former.

Andelen som oroar sig för de ekonomiska följderna av ett en vuxen familjemedlem ska gå bort ökade till 22 procent i fjol. Oron tydliggörs av faktumet att Nordeas försäljning av livförsäkringar har ökat med hela 59 procent sedan 2011, då man började med undersökningarna.

”Om man köper en bostad tillsammans och har ungefär lika mycket i lön och betalar ungefär lika mycket av bolånet så kan man ta en livförsäkring som betalas ut till sambon. Så om den ene dör så kan sambon lösa halva lånet och ha råd med den andra halvan själv”, säger Britta Burreau, vd för Nordea Liv & Försäkring.

De svenska hushållens samlade skuldkvot ligger nu på rekordnivå som konsekvens av de ökade bostadspriserna. Att det finns en vitt spridd rädsla för att tvingas lämna sitt hem syns tydligt även i försäljningen av så kallat lånebetalningsskydd. Försäljningen av den försäkringen ökade med 28 procent i fjol, och har rusat med 600 procent från 2011.

”När man tar ett stort lån så måste man ha ett skydd i fall av arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall. Då har man i alla fall inga ekonomiska svårigheter att bo kvar i huset om något händer”, säger Burreau.

Andelen som oroar sig för minskade inkomster som konsekvens av arbetslöshet har dalat något sedan 2011, men uppgår ändå till 18 procent. Betydligt färre känner dock en oro för dyrare bolån till följd av ränteökningar, och få svettas över risken för en kraftig minskning av bostadens värde.

”Så länge du kan bo kvar och betala räntorna och amorteringarna så är det egentligen ingen fara om priserna går ned ett tag”, säger Burreau.

Att svenska folket ska göra sig av med sina försäkringar när skuldsättningen väl börjar dala är inget som Nordea räknar med.

”Svenska folket är underförsäkrat jämfört med andra västeuropeiska befolkningar då vi trott att våra kollektivavtal har tagit hand om det. Nu har vi lärt oss att det inte riktigt fungerar så och tar oss upp mot en riktig försäkringsnivå”, säger Burreau.

Få bättre ränta på ditt sparande - jämför sparkonton (extern tjänst)

Tyck till