ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De gör upp om Swedbank-jobbet

  • KAN TA ÖVER. Birgitte Bonnesen, tillförordnad vd för Swedbank.

  • KAN TA ÖVER. Birgitte Bonnesen, tillförordnad vd för Swedbank.

  • Catrin Fransson. Foto: Joey Abrait

  • Rikard Josefson. Foto: Jonatan Bylars

  • Göran Bronner. Foto: Claes-Göran Flinck

  • Rickard Gustafson. Foto: Jesper Frisk

  • Torbjörn Magnusson. Foto: Liimatainen Sanna

  • Jens Henriksson. Foto: Ann Jonasson

  • Mats Torstendahl. Foto: Joey Abrait

  • Peter Dahlgren. Foto: Sebastian Folcker

SAS-chefen Rickard Gustafson, Folksams vd Jens Henriksson samt SEB-topparna Mats Torstendahl och Peter Dahlgren.
Det är några möjliga kandidater till att över Swedbank efter Michael Wolf.

Enligt Di:s uppgifter har processen med att hitta en ersättare till Michael Wolf pågått sedan i slutet av förra året, då styrelsen tog del av beställda granskningsrapporter om de fastighetsaffärer som ett antal höga chefer på banken har ägnat sig åt med Michael Wolfs godkännande.

Det var, enligt Di:s uppgifter, i samband med det som styrelsen kontaktade rekryteringsjätten Egon Zehnder för att få hjälp med att hitta en ny vd. Sedan dess har ett antal kandidater uppvaktats av både Egon Zehnder och styrelseledamöter i banken.

Allt talar dock för att det blir en utdragen process. Anders Sundström är ifrågasatt som ordförande, och även om valberedningen har nominerat honom för omval vid årsstämman i april är det inte säkert att han väljs – flera större ägare vill i nuläget inte uttrycka sitt stöd för honom.

Och om han trots allt väljs väntar nästa rysare: Finansinspektionens granskning av fastighetsaffärerna, som om den resulterar i hård kritik kan göra det omöjligt för Anders Sundström att sitta kvar.

”Det kommer inte att hända någonting innan dess att Sundström får bekräftat att han sitter kvar som ordförande”, säger en källa.

Men den dag som ordförandeposten har fått en stabil lösning finns det i nuläget drygt en handfull givna kandidater till vd-jobbet på Swedbank. När det gäller interna kandidater finns förutom den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen, till vardags chef för den svenska bankverksamheten, även finanschefen Göran Bronner.

Han var visserligen en av huvudpersonerna i de kritiserade fastighetsaffärerna som Di avslöjade i höstas, men har trots det fått vara kvar på banken. Och om fastighetsaffärerna inte hindrar honom från att vara finansdirektör borde det inte vara något oöverstigligt hinder att utse honom till vd senare i år – förutsatt att banken klarar sig undan allvarlig kritik från FI.

”Han är väldigt omtyckt på marknaden och det ska inte underskattas”, säger en källa.

Andra är mer skeptiska.

”Det vore oerhört aggressivt att välja Bronner givet att han var inblandad i fastighetsaffärerna. Bank handlar om förtroende, och har det varit skandaler så försöker man alltid välja en person som inte är befläckad”, säger en person i rekryteringsbranschen.

En halvintern kandidat är Catrin Fransson, som 2014 lämnade Swedbank och jobbet som produktchef för att i stället bli vd för Svensk Exportkredit. Flera personer som Di har pratat med beskriver henne som mycket kompetent och omtyckt på banken.

När det gäller externa vd-kandidater finns det några givna namn: Jens Henriksson, vd för Swedbanks största ägare Folksam, Torbjörn Magnusson, vd för IF, och Rikard Josefson som i dag är vd för Länsförsäkringar Bank.

Men personer i finansbranschen och rekryteringsexperter pekar även, oberoende av varandra, ut andra kandidater.

Den första är Mats Torstendahl som är i dag är chef för storbanken SEB:s division för företag och privatkunder men har sin bakgrund i Danske Bank.

Även SEB-toppen Peter Dahlgren, chef för divisionen liv och investment management, lyfts fram som ett hett namn.

En annan kandidat som flera Di-källor nämner är flygbolaget SAS vd Rickard Gustafson. Han har sin bakgrund i försäkrings- och finansbranschen, med tio år på finansbolaget GE Capital och fem år som koncernchef på försäkringsbolaget Codan/Trygg-Hansa. Efter fem år på flygbolaget vore inte överraskande om han nappade på ett erbjudande från Swedbank, anser flera bedömare.

”Det är en person med rätt bakgrund och som har visat att han kan leverera”, säger en person i rekryteringsbranschen.

Tyck till