ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wolf misstänks ha luskat

  • INSIDER ELLER INTE? Swedbanks tidigare vd, Michael Wolf, misstänks för att ha skaffat sig information om Oniva Online Group i samband med att företaget blev kund i banken. Senare köpte han aktier i bolaget. Foto: Annika af Klercker

Swedbanks anmälan mot tidigare vd:n Michael Wolf gäller aktieköp i Oniva Online Group för högst cirka 300.000 kronor, erfar Di.
Enligt Di:s uppgifter misstänker Swedbank att den dåvarande vd:n fiskade internt efter information om bolaget före köpen.

För snart tre veckor sedan anmälde Swedbank sin dåvarande vd Michael Wolf för misstänkt insiderbrott, vilket Di avslöjade en vecka senare. Därefter kunde Di avslöja att anmälan gällde aktieaffärer under 2013 i det lilla börsbolaget Oniva Online Group, vilket åklagaren nu har bekräftat för Michael Wolfs advokat Leif Gustafson.

Nu kan Di berätta om ytterligare detaljer kring de misstänkta affärerna.

Som Di har skrivit tidigare beviljade Swedbank i november 2012 två lån till Oniva Online Group (Oniva) på totalt 25 miljoner kronor.

Pengarna användes delvis till att lösa ett dyrare lån i Danske Bank, och de nya billigare krediterna i Swedbank gav Oniva ett bättre utgångsläge inför 2013.

Michael Wolf var själv delaktig i att Swedbank blev ny långivare till bolaget, erfar Di. Han är personlig vän med Onivas dåvarande vd och storägare Urban Johansson, och Michael Wolf var enligt Di:s uppgifter personligen involverad i att koppla ihop Oniva med rätt personer inom Swedbanks företagsutlåning.

Ett drygt halvår efter att Swedbank hade beviljat lånen till Oniva, alltså under sommaren 2013, började Michael Wolf att köpa aktier i bolaget, erfar Di. Enligt Di:s uppgifter köpte han aktier i bolaget vid fyra tillfällen under andra halvan av 2013, bland annat i sam-band med minst en av bolagets nyemissioner i slutet av året.

Totalt ska Michael Wolf ha köpt aktier för omkring 300.000 kronor under 2013, uppger källor för Di. Det kan jämföras med att han under samma år hade en månadslön på nästan 670.000 kronor. Det var alltså inte frågan om någon speciellt stor investering för Michael Wolf.

Men enligt Swedbanks misstankar kan bankens dåvarande vd vid minst ett av dessa köptillfällen ha haft insiderinformation om Oniva.

Frågan är då hur Swedbank misstänker att Michael Wolf fick del av denna insiderinformation.

Enligt Di:s uppgifter handlar det inte om att han skulle ha fått veta några hemligheter av sin kompis och Oniva-vd:n Urban Johansson. Swedbank misstänker i stället att Michael Wolf kan ha tagit del av insiderinformation som fanns på banken eftersom Oniva var låntagare.

Enligt Di:s uppgifter kretsar Swedbanks misstankar kring ett eller flera telefonsamtal där Michael Wolf ska ha ringt och ställt frågor till en eller flera anställda på banken som hade tillgång till hemlig information om Oniva.

Det är alltså sannolikt detta eller dessa samtal som Swedbanks ordförande Anders Sundström säger sig ha fått kännedom om genom en visselblåsare i slutet av januari.

Att visselblåsaren gav sig tillkänna ska för övrigt ha ett samband med Di:s avslöjanden om att flera toppchefer på banken har gjort stora privata fastighetsaffärer.

Efter Di:s avslöjanden ska banken, enligt Di:s uppgifter, ha gått ut med en allmän uppmaning till anställda att höra av sig om annat som styrelsen borde få information om. Efter det ska en person ha hört av sig och berättat om Michael Wolfs interna frågor om Oniva, enligt Di:s uppgifter.

Michael Wolf förnekar bestämt att han har haft tillgång till insiderinformation i samband med sina aktieköp i Oniva. Han har själv begärt att Ekobrottsmyndigheten, EBM, ska förhöra honom om de misstänkta transaktionerna, vilket sannolikt kommer att ske i slutet av den här veckan eller under nästa.

Kammaråklagare Olof Kronlund, som leder förundersökningen mot Michael Wolf, vill överhuvud taget inte kommentera misstankarna.

Di har sökt Michael Wolf för en kommentar.

Tyck till