ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vänsterpartiets nya miljardkrav på regeringen

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Snart inleds förhandlingarna om vårbudgeten mellan regeringen och Vänsterpartiet. Kravet från V är 10 nya miljarder till kommuner och landsting.

Budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen blir allt mer ifrågasatt i Vänsterpartiet och många anser att samarbetet kostar mer än det smakar.

Men nu väljer partiet att skärpa tonläget mot regeringen och kräva tio nya miljarder som ska gå till fler anställda inom vården och omsorgen.

"För Vänsterpartiet är det inte möjligt att stödja en budget utan satsningar på välfärden och investeringar i framtiden", skriver partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson på DN Debatt.

Enligt Ulla Andersson börjar sprickorna i välfärden bli så tydliga att den riskerar att kollapsa. De nya miljarderna skulle räcka till omkring 7.000 socialsekreterare, 8.000 förskolelärare och 8.000 undersköterskor.

För att kommunerna ska våga anställa måste de nya pengarna vara permanenta, enligt Ulla Andersson.

”Det vi kräver i budgetförhandlingarna är därför inte en engångssatsning utan en permanent ökning av statens anslag till kommunerna. Därför måste satsningen aviseras i vårpropositionen” skriver hon.

För att lösa framtida rekryteringsbehov kommer lönerna att behöva höjas för undersköterskor och andra yrkesgrupper, skriver Ulla Andersson på DN Debatt.

Tyck till