ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stordalen ger asylsökande jobb

  • ARBETSMÖJLIGHETER. Petter Stordalen, hotellägare. Foto: Lars Tulin

Som företagare måste man engagera sig för nyanlända tycker hotellägaren Petter Stordalen som tar in nyanlända som inte har fått uppehållstillstånd på praktik.
”Dessa människor måste ha något meningsfullt att göra när de väntar.”

Petter Stordalen tycker det är självklart att företagare inte bara tänker på den egna affären utan också försöker lösa de utmaningar som samhället ställs inför.

”Sverige tog i fjol emot drygt 160.000 asylsökande, varav många från Syrien. Och på grund av denna enormt stora ökning av flyktingar tar det upp till två år innan man får besked om uppehållstillstånd”, säger han.

”Dessa människor måste ha något meningsfullt att göra medan de väntar. Asylsökande måste fortsätta leva ett aktivt liv.”

Enligt honom måste nyanlända snabbt börja jobba.

”Min utgångspunkt och min erfarenhet är att vi har ett fönster på 24 månader. Du ska stå upp på morgonen och ha ett jobb att gå till. Det är helt avgörande, annars är risken stor att du aldrig kommer in i arbetslivet och blir en belastning för samhället.”

”Man måste förstå att alla overksamma händer som kan arbeta är slöseri med samhällets resurser.”

Mot den bakgrunden ställde sig norrmannen positiv till Migrationsverkets nya och relativt okända projekt med praktikplatser i Stockholm för asylsökande som går under rubriken ”Meningsfull väntan”.

Ytterligare en viktig drivkraft handlar om att fylla luckor. Hotellnäringen i högkonjunkturens Sverige skriker efter både kockar och servicepersonal.

Under senhösten inledde åtta av Petter Stordalens hotell i Stockholm ett samarbete med Migrationsverket. På ett rekryteringsevenemang på Clarion Hotel i Stockholm träffade hotellchefer ett trettiotal asylsökande, som myndigheten har valt ut. Många av dem hade tidigare erfarenhet från hotell- och restaurangvärlden och serviceyrken.

Efter snabbintervjuer blev hälften, det vill säga 15 personer, erbjudna obetalda praktikplatser på fyra månader, som kan förlängas med ytterligare fyra månader. Två personer – en syrier och en ecuadorian – har sedan blivit erbjudna riktiga jobb, och kan därför arbetskraftsinvandra till Sverige i stället för att vänta på uppehållstillstånd.

”Det här betyder att vi lyckades sysselsätta hälften av dem som Migrationsverket plockade fram”, säger Petter Stordalen.

Han har inget siffersatt mål för hur många praktikanter hans hotellkedja totalt ska ta in under 2016. Planen är att sprida konceptet utanför Stockholm så fort som möjligt.

Migrationsverkets arbete med praktikplatser i Stockholm är nämligen en pilot, som ska rullas ut över landet. Men när det ska ske är ännu inte bestämt.

”Det kommer att bli fler, men jag vet inte hur många. Projektet har precis startat”, säger Petter Stordalen och beskriver hotell som en idealisk arbetsplats för nyanlända som inte pratar svenska.

”Vi har flexibla arbetstider och vi har många arbetsområden som inte kräver förhandskunskaper. 30 procent av våra anställda har en bakgrund utanför Skandinavien.”

Entreprenörens förhoppning är att fler företag ansluter sig och gör detsamma.

”Det har varit nog med snack om integration och utanförskap. Nu krävs handling, så att dessa människor får ett jobb att gå till, kan betala sin skatt och försörja sin familj.”

”Får du 500 av Sveriges största företag att ta in 100 personer över ett år så har du sysselsatt 50.000 personer. Och tar 1.000 mindre företag in 50 personer över ett år, då är ytterligare 50.000 sysselsatta. Då är man uppe i runt 100.000 sysselsatta.”

Och vad säger du till dem som anser att du gör detta för att du får gratis arbetskraft i minst fyra månader?
”Jag har jobbat med det här i många år. När det kom väldigt många nyanlända till Norge gav vi bort 5.000 rum helt utan ersättning. Nättrollen påstod då att jag bara gjorde det för att tjäna pengar. Jag avlastade nog den norska psykiatriska vården eftersom de fick ut all sin frustration på mig.”

Tyck till