ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ryanairs vd: Bara två skäl att åka till Sverige

Ryanairs vd Michael O´Leary varnar svenska regeringen för att införa skatt på flygresor.
"Det är galet", säger lågprisbolagets vd som bara ser två anledningar att åka till Sverige.

Miljöpartiet har länge förespråkat en skatt på flygbiljetter, belopp som har nämnts är 110 kronor för resor inom EU och 270 kronor för resor utanför EU. Socialdemokraterna har varit kallsinniga till idén men regeringen har i alla fall tillsatt en utredning som i höst ska presentera förslag på hur en skatt ska utformas.

Irländska lågprisbolaget Ryanairs vd Michael O'Leary sågar planerna.

"Turister kommer inte flyga till Sverige om det införs en flygskatt", säger han.

Norge har däremot satt ner foten, i april införs en ny flygskatt på 80 norska kronor per passagerare för flygresor som startar i Norge.

"Norge är ju inte världens mest turistvänliga land, men de har ju olja och fisk och bryr sig inte", säger Michael O´Leary.

Ryanair diskuterar med flera svenska flygplatser om nya flyglinjer, men enligt vd Michael O'Leary skulle en skatt på flygresor förstöra affärerna.

"Jag tror vi kommer växa starkt i Skandinavien, men inte om de här skatterna införs. Då kan vi säga hej då till tillväxten", säger han.

Lågprisbolaget har länge pratat med Arlanda, men flygplatsens ägare Swedavia är inte intresserat av att sänka flygplatsavgifterna till de nivåer Ryanair kräver. Lågprisbolagets vd tycker svenskarna är dryga.

"Det här är inte världens mitt, även om vissa politiker tror det. Men det är ju inte direkt mängder med flygbolag som vill in på den skandinaviska marknaden", säger han och fortsätter:

"Ni har bra fotbollslag och vackra kvinnor, men annars finns det ingen anledning att åka hit."

Ryanairs vd är på pr-visit i Sverige för att lansera fyra nya linjer, Nyköping- Gdansk och Göteborg-Warszawa/Malaga/Alicante. Ryanair transporterade i fjol över 101 miljoner passagerare, vilket kan jämföras med SAS 30,1 miljoner.

Ryanair har ett ambitiöst tillväxtprogram och siktar på att växa till 180 miljoner passagerare före 2024. Strategin är den vanliga, branschen billigaste flygbiljetter. Men nytt är att bolaget satsar mer på service till resenärerna, vilka tidigare bara sågs som ett problem.

"Ju trevligare vi är mot kunderna, desto mer passagerare får vi", säger Michael O'Leary.

Det närmaste året lovar han att sänkta biljettpriserna med 5-10 procent, eftersom raset i oljepriset gett lägre bränslekostnader.

Ryanair kommer kampanja för att Storbritannien ska stanna i EU i den kommande folkomröstningen, även om Michael O´Leary inte tror att bolaget påverkas av ett utträde.

"Jag tror Brexit skadar brittisk och europeisk tillväxt. Men det kommer inte skada Ryanair och vi kommer fortsätta flyga", säger han.

Tyck till