ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Obama försöker stänga Guantanamo

Under sitt sista år som president hoppas Barack Obama uppfylla ett av sina allra första löften: Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Nu kommer förslaget från Pentagon— men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress.

"Det här handlar om att avsluta ett kapitel i vår historia, säger Obama i ett uttalande från Vita huset.

"Den här planen har mitt fulla stöd."

Barack Obama säger att kongressen hittills "vid upprepade tillfällen" motarbetat en stängning av Guantanamolägret, men att han nu avser att förhandla med kongressen om Pentagons förslag.

Enligt Obama har Guantanamo varit kontraproduktivt i kampen mot terrorismen och har dessutom skada USA:s relationer med andra länder.

Försvarsdepartementet skulle kunna spara upp till 80 miljoner dollar per år genom att stänga lägret, säger presidenten.

I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons förslag nämns 13 anläggningar i USA som kan användas för fångöverföringar, rapporterar Reuters.

USA räknar med att föra över 35 fångar till andra länder de närmaste månaderna och Obama tror att USA säkert kan hysa resterande 30-60 fångar på amerikansk mark. Presidenten hoppas kunna samarbeta med kongressen för att genomföra de lagändringar som krävs för att fångöverföringarna ska kunna ske.