1515

Norden: Köpenhamn mot strömmen

I tisdagshandeln gav Nordenbörserna tillbaka lite av de senaste dagarnas uppgång, bortsett från Köpenhamn som höll nollan.

En rekyl i oljan och viss konjunkturoro kopplat till Kina, var de utlösande faktorerna som fick investerare att ta hem vinster.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till minus 0,1 procent vid nivån 908.

"Efter den senaste tidens rally förväntar vi oss en konsoliderande marknad fram till nästa månads ECB-och Fedmöten vilka lär bli katalysatorer", sade Emanuele Rigamoni, analytiker vid JCI Capital i London, till Reuters.

Svagast av de tre börserna i Norden gick Helsingfors vars OMXH25 backade 1,4 procent. På europeiskt börsgolv gick gruvrelaterat svagt, vilket kan ha pressat gruvinriktade verkstadsbolag extra hårt. Outotec var ned 5,8 procent och Metso 4,4 procent.

Brentoljan backade 3 procent sedan Iran uttalat sig negativt över förra veckans överenskommelse om fryst oljeproduktion. OBX-index i Oslo stängde ned 0,7 procent.

Norsk Hydro trotsade det trista börsklimatet genom att stiga 1,3 procent. Aluminiumproducenten har rusat 20 procent sedan förra veckans rapport, på hopp om att aluminiummarknaden kan ha bottnat.

"Jag tror att många investerare börjar vända sina positioner, mycket negativt är inprisat i kursen", sade Kenneth Sivertsen, analytiker vid SEB, till TDN Finans.

Avslutningsvis ökade OMXC20 0,1 procent i Köpenhamn med Vestas som bäst presterande.

Vindkraftbolaget aviserade på morgonen att det har fått en beställning på totalt 278 vindturbiner i Norge, vilket var bolagets största enskilda order hittills. Aktien steg 2 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?