ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mastercard arbetar på fingersensorer i kort

Mastercard arbetar på att integrera fingeravtryckssensorer i vissa av sina kort, men arbetet befinner sig i en tidig fas, berör enbart en mindre del av bolagets marknad, och det är oklart vilken eller vilka leverantörer som kommer att anlitas.

Det säger Jane Khodos, New York-baserad talesperson för betaltjänstföretaget, till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen vid årets mobilmässa i Barcelona.

Mastercard lanserar en biometribaserad identifikationstjänst vid mässan, som Jane Khodos demonstrerar för Nyhetsbyrån Direkt.

Användaren väljer identifikationsmetod vid e-handelsköp, ansikts- eller fingeravtrycksingenkänning, varpå telefonen när köpet ska bekräftas aktiverar mobiltelefonens kamera eller fingersensor. Ansiktsmetoden, "selfie pay", kräver att användaren blinkar, för att förebygga att någon visar upp ett fotografi.

Lösningen är enligt Jane Khodos oberoende av vilken fingersensor/kamera telefonen använder sig av, och testas för närvarande på pilotstadiet med exempelvis kunder till den holländska banken ING, samt i USA. Integration med bankernas betalningslösningar krävs, och till sommaren är tanken att fler europeiska länders banker ska involveras.

Än så länge har pilottesterna enligt Mastercard utfallit framgångsrikt: kunderna är nöjda med att slippa komma ihåg det lösenord som krävs för att e-handla på sedvanligt sätt, och åtminstone hittills har inga bedrägerier förekommit.

Mastercard visar inga kort med inbyggda fingeravtryckssensorer vid mässan, men enligt Jane Khodos pågår arbete med sådana. Användningsområdet är, förklarar hon, främst inriktat på att förhindra bedrägerier kring den typ av socialbidragskort som Mastercard är verksamt inom på tillväxtmarknader ("government benefits"-eller "government disbursment"-kort).

Något arbete med fingeravtryckssensorer på vanliga betal- eller kreditkort känner hon däremot inte till, och arbetet med socialbidragskort befinner sig i ett tidigt stadium. Vem som levererar sensorerna till socialbidragskorten känner hon inte till.

Tyck till