ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lönelyft i korten – för vissa

  • Foto: TT

Stora lönelyft inom vård och skola – helt rätt. Men ett lönerally i byggsektorn skulle orsaka katastrof. Det säger ekonomiprofessor Lars Calmfors när årets stora avtalsrörelse närmar sig slutspurten.

Med måndagens lönekrav från Byggnads har samtliga större LO-förbund lagt sina krav inför avtalsförhandlingarna som ska vara avslutade om en dryg månad, den sista mars – annars står konflikt och strejkvarsel för dörren.

Såväl Byggnads som Kommunal organiserar stekheta yrkesgrupper med personalbrist. De känner medvind i ryggen och har lagt lönekrav en bra bit över industrifackens 2,8 procent.

Sverige bygger bostäder i den högsta takten på 25 år och underskotten på skol- och vårdpersonal intensifieras i takt med att andelen äldre och barn i befolkningen växer.

Industriföretagen har högljutt protesterat att facken förblindas av Sveriges tillfälligt räntedopade hemmamarknad och krävt att löneökningarna stannar vid ”klart under 1 procent” – för alla sektorer. Allt annat skulle urholka Sveriges internationella konkurrenskraft, hävdar de.

Lars Calmfors, som leder det av Svenskt Näringsliv finansierade Arbetsmarknadsekonomiska rådet, har tidigare upprört arbetsgivarsidan med varningar för ekonomiska bakslag om årets lönelyft blir för låga.

I sin senaste rapport drar expertrådet också slutsatsen att vården och skolans anställda har fog för höga lönepåslag i årets avtalsrörelse.

”Jag tror att det behövs långsiktigt. Allra tydligast för lärare, med de rekryterings- och kvalitetsproblem som vi har sett i skolan.”

För de flesta lärare och sjuksköterskor förhandlas lönerna lokalt i så kallade sifferlösa avtal, så facit dröjer till senare i år. Men bristsituationen i kombination med eftersläpande löner under 2000-talet ger enligt Lars Calmfors eldunderstöd för såvfäl lärare som sjuksköterskor och undersköterskor att pressa på i årets lönematch.

Däremot måste fackförbund som Byggnads, Målarförbundet och Elektrikerna lägga band på sig, enligt rådet. Ett lönerally i privat inhemsk sektor skulle bli ett direkt hot svensk ekonomi, varnar Lars Calmfors.

”Det skulle spränga hela den lönebildningsmodell som vi har. Vi skulle inte kunna hantera det”.

Lars Calmfors har dessutom ett förslag till lösning på hur hotet om lönekaos ska desarmeras: snabbutbilda arbetslösa, inte minst nyanlända, för att lösa byggsektorns arbetskraftsbrist.

”Nu har vi ett stort antal flyktinginvandrare. De kan snabbare få kompetens att arbeta inom de här områdena än när det gäller lärar- och sjuksköterskeyrken. Då tycker jag vi ska slussa dem dit”, säger han.

Byggnads krav innefattar också låglönesatsningar och fler lärlingsplatser för att ”säkra återväxten av välutbildad arbetskraft utan att ställa grupper mot varandra”, skriver fackförbundet i sitt utspel.

Kontrasten är stor till arbetsgivarna på Sveriges Byggindustrier. De vill se löneökningar i linje med industrin och frysa byggarbetarnas lägsta löner vid nuvarande 26.000 kronor.

Byggarbetsgivarna föreslår också en 18 månaders ”introduktionsanställning för enklare uppgifter” för ”långtidsarbetslösa och nyanlända”. Det skulle både förbättra kompetensförsörjningen och öppna nya dörrar till arbetsmarknaden, enligt Sveriges Byggindustrier.

Få skräddarsydd branschkoll med Di karriärpush. (extern länk)

Fackliga lönekrav 2016: årliga lönelyft, %
Förbund/sammanslutning Krav
Facken inom industrin (IF Metall, Civilingenjörerna mfl.)
2,8
Handels 3,1
6F (Byggnads, Målarna, Elektrikerna mfl.) 3,2
Kommunal 3,3
Tyck till