ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ikea hoppas på blåst i Polen

Polens elproduktion tillhör Europas smutsigaste. Därför utökar Ikea sin satsning på vindkraft för att producera egen el i landet, skriver Bloomberg News.

Internationella storbolag vill dra sitt strå till stacken för att göra Polen mer miljövänligt. Kolet står för hela 85 procent av Polens elproduktion, men dess nya regering har inga ambitioner att röra sig mot grönare alternativ.

Möbeljätten Ikea, som har över tolv fabriker och åtta varuhus i landet, ska nu utöka sin satsning på lokal vindkraft. Man slutför nu köpet av en vindkraftspark med en kapacitet om 51 megawatt, som blir bolagets sjätte och största hittills i landet.

Tanken är att producera mer el än man gör av med och sälja överskottet, enligt Karol Gobczynski, Ikeas energi- och klimatchef i Polen.

Sedan 2009 har Ikea investerat 1,5 miljarder euro, motsvarande drygt 14 miljarder kronor, på förnyelsebara energiprojekt världen över.

Även den franska livsmedelsproducenten Danone arbetar mot en miljövänligare energiförsörjning i Polen. I år ska dess andel grön energi öka till 40 procent, och hoppas kunna sluta köpa energi från fossila bränslen under 2017.

Tyck till