ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansministern stoppar spararnas ränteparadis

Enligt Skatteverket har privatpersoner och företag nära 22 miljarder kronor i rena sparpengar på skattekontot på grund av den förmånliga räntan. Nu avslöjar Dina Pengar att finansminister Magdalena Andersson tänker sänka räntan till noll för att få slut på sparformen.

"Vi har kunnat se ovanligt stora inbetalningar på skattekontona under december 2015 och januari 2016. Jämfört med tidigare år rör det sig nästan om en fördubbling. De stora summorna verkar inte motsvaras av skatter som ska betalas", säger Åsa Hagman, analyschef på Skatteverket, till Di. 

Kontots skattefria ränta är lagstadgad och kan inte understiga 0,5625 procent. Räntegapet mot bankernas snitträntor är ungefär 0,6 procentenheter. Enligt en rapport från Skatteverket bedöms privatpersoner och företag ha tio respektive tolv miljarder kronor i sparmedel på sina skattekonton.

"Med tanke på ränteläget finns det fördelar med att göra inbetalningar till skattekontot", säger Åsa Hagman till Di.

Enligt Dina Pengar har Magdalena Andersson tröttnat på sparformen, som har tvingat Skatteverket att agera bank, och har påbörjat en process för att ändra räntan så fort som möjligt.

"Den kommer att sänkas till noll", säger Magdalena Andersson, till Dina Pengar.

Förändringen av räntan kommer att ske så fort som möjligt och gälla alla insättningar på skattekontot.

"Exakta utformningen är precis det som vi kommer att jobba med nu, och vilken utsträckning det påverkar andra räntor eller inte är för tidigt att säga", säger Magdalena Andersson, till Dina Pengar.

Att företag och privatpersoner placerar sparmedel på skattekontot innebär flera nackdelar för staten.

"Det blir svårare för myndigheter, som gör prognoser, att lämna rätt uppgifter om framtida skatteintäkter och lånebehov. Dessutom betalar staten ränta på pengarna", säger Åsa Hagman. 

En av indikatorerna på att både privatpersoner och företag avsiktligt sparar på skattekontot är att andelen som begär utbetalningsspärr, som gör det möjligt att ha kvar pengar på kontot, har ökat de senaste åren. 

Sedan 2013 har antalet utbetalningsspärrar bland företag ökat från cirka 20.000 till 26.000 under 2015. Bland privatpersoner har antalet spärrar ökat från 14.000 till 21.000 under samma period. 

"Utbetalningsspärren ska fungera som en service. Om ett företag har gjort en stor affär ska företaget inte behöva göra flera små insättningar, utan kunna sätta in en större summa på en gång", berättar Åsa Hagman. 

Om skattekontot inte rörs på tio år tillfaller tillgångarna staten, enligt Åsa Hagman.

"Det bör vara i åtanke för den som inte har någon inkomst eller några skatter i Sverige", säger hon.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till