ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Premiärministern som tog Storbritannien till EU

  • Edward Heath, till vänster, med USA:s president Richard Nixon 1973. Foto: AP

Den 23 juni är det dags Storbritanniens befolkning att rösta om de ska fortsätta resa med EU-tåget eller om det är dags att kliva av. En omröstning som antagligen får landets tidigare premiärminister Edward Heath att vrida sig i sin grav.

För Storbritanniens tidigare premiärminister Edward Heath var Europa själva kärnan i hans politiska gärning. När han 1950 tog plats i det brittiska underhuset passade han på att ägna sitt allra första tal åt att uppmana Labour-regeringen att ansluta sig till Schumandeklarationen, grunden för den Europeiska kol- och stålgemenskapen och startskottet för EU.

Den gången fick han inget gehör men Edward Heath skulle vara fortsatt aktiv i Storbritanniens flörtande med övriga europeiska länder. När den konservativa premiärministern Harold Macmillian ansökte om att Storbritannien skulle ansluta sig till den Europeiska ekonomiska gemenskapen, EEG, i början av 1960-talet var han ansvarig för förhandlingarna.

Förhandlingarna gick dock inte Storbritanniens väg och landet nekades medlemskap. Edward Heaths rönte dock beröm för sin insats och han belönades han med Karlspriset, ett av Europas mer prestigefyllda priser som tilldelas personer som arbetat för europeisk enighet.

Edward Heath hade nu medvind i den politiska karriären och 1965 blev han utsedd till ledare för det konservativa partiet som han ledde till seger i valet 1970. 20 år efter han tagit plats i underhuset var Edward Heath nu premiärminister och den 28 oktober 1971 lyckades han slussa Storbritanniens ansökan om medlemskap i EEG genom underhuset.

Den inhemska opinionen var emot medlemskap och det fanns en oro över att Storbritanniens villkor inte var tillräckligt bra. Tvivlen var många frågan debatterades i underhuset i sex dagar innan rösterna till slut föll i medlemskapets favör.

Edward Heath signerade fördraget i Bryssel den 22 januari 1972 och från och med den 1 januari 1973 var Storbritannien officiellt medlemmar av EEG. Detta räknas även om som dagen då landet gick med i EU då EEG i och med Maastrichtfördraget 1992 officiellt utvecklades till den Europeiska Unionen.

För Edward Heath blev dock tiden på den politiska toppen kort. De konservativa förlorade valet 1974 och 1975 tog Margaret Thatcher över som partiledare. Thatcher och Heath stod inte på god fot med varandra och efter att Heath fick nobben från Thatchers skuggregering levererade han en strid ström av kritiska tal med ett stort fokus på ett välbekant tema.

Edward Heath ansåg att hans efterträdare hade en alldeles för nationalistisk syn som motverkade Storbritanniens deltagande i Europa och relationen blev bara allt mer infekterad. När Margaret Thatcher tappade makten över partiet 1990 kommenterade han det med en av hennes egna fraser ”Rejoice, rejoice”.

Europa fortsatte att vara Edward Heaths kärnfråga ända tills han efter 51 år lämnade underhuset 2001. Edward Heath avled 2005, 89 år gammal.

Källor: The Guardian, BBC, EU, Parliament.

Tyck till